09.11.2020 u 15:07 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Kako se ponašati kada neko kiše i kašlje, A NEMATE MASKU? Profesor nudi jednostavan trik: ‘Pokušajte ovo, moglo bi pomoći’!

Maske su i dalje najbolji način da zaštitite sebe i druge od prenošenja korona virusa.

cold-3861935_1280

Međutim, što učiniti u slučaju da se nađete u društvu sumnjive osobe ili u situaciji koju procjenjujete rizičnom, a pritom nemate masku?

Profesor Fredrick Sherman s američke medicinske škole Mount Sinai u New Yorku nudi koristan savjet što učiniti kako biste barem malo smanjili kompromitaciju virusom.

Sherman kaže da ukoliko se nađete u rizičnoj situaciji ili ste u društvu osobe koja kiše i kašlje pokušate odmah izdahnuti kako biste izbjegli udisanje kapljica ili aerosola.

Loading...

“Stegnite usne da izdisaj traje duže. Okrenite glavu u potpunosti od osobe i pokušajte se udaljiti”, kaže profesor.

Ova metoda vas neće nužno zaštiti od zaraze, ali bi mogla smanjiti mogućnost da udahnete virus u slučaju da je osoba u vašem okruženju zaražena.

Istraživanja su pokazala da postoji veći rizik od zaraze ukoliko udahnete veće količine virusa, a ulogu u tome može igrati i vrijeme koje ste proveli u društvu zaražene osobe”, rekao je profesor za časopis The Atlantic, a prenio je Huffington Post.

Ovim putem vas pozivamo da poštujete preporučene mjere Stožera- držite distancu, nosite masku i izbjegavajte okupljanja. Budite odgovorni.

Izvor: novi.ba

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: