17.08.2016 u 18:50 | Zdravlje | Komentari

Kafa s kokosovim uljem – daje energiju i potiče mršavljenje

O supermoćima kokosova ulja i maslaca posebno se priča unazad par godina, i zbog toga ih se sve češće koristi, u kuhanju, u održavanju ljepote, no i u kafi!

kafa-ruke-pixabay

Sto grama kokosovog ulja ima čak od 820 do 900 kalorija, no bez obzira na energetsku vrijednost, kokosovo ulje ima veliki utjecaj na lakše skidanje kilograma jer ubrzava metabolizam, a jednako tako ubrzava i nas – jer nam daje potrebnu energiju.

Kokosovo ulje naime ne sadrži niti ugljikohidate niti proteine, već je potpuno lipidnog sastava što znači da se sastoji od masnih kiselina lanaca srednje veličine. Ostale namirnice koje svakodnevno konzumiramo najčešće se sastoje od masnih kiselina dugačkog lanca.

Zbog takvog sastava kokosovo ulje se brže i lakše metabolizira te postaje izvor energije. Nakon dugotrajnog konzumiranja kokosovog ulja, dolazi do ubrzanja metabolizma. Osim toga, zbog osnovnog sastojka kokosovog ulja – laurinske kiseline, ovo ulje ojačava naš imunitet. Zbog istog sastojka, ulje ima i antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje.

Loading...

Što jesti za više energije, a što izbjegavati?

Zbog svih ovih efekata konzumiranja kokosovog ulja, počelo ga se stavljati u najomiljenije toplo piće diljem svijeta – kafu. Kokosovo ulje će obogatiti okus kafe, a ako je to ikad bilo potrebno, to je sada. Savjetuje se ipak, ne piti više od dva put dnevno kafu s ovim dodatkom jer biste mogli završiti s probavnim tegobama.

Postoje par načina na koji možete uspješno pomiješati kokosovo ulje u svoju kafu.

Žličicu ili dvije (kako vam je ukusnije) kokosovog ulja stavite u šalicu i prelijte s vrućom kafom ili pripremite kafu i dok je još vruća, pomiješajte žličicu kokosovog ulja.

Skuhanu kafu, žličicu ili dvije koksovog ulja te steviu (ili šećer) pomiješajte u blenderu dok ne dobite dovoljno pijene!

UŽIVAJTE U SVOJOJ ZDRAVOJ TROPSKOJ KAVI!

Izvor: ordinacija

Vaš komentar na članak: