08.02.2015 u 10:47 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Jednostavan recept za diabetes i poboljšanje pamćena

Čaj osim što pomaže u regulisanju diabetesa, pokazao je izuzetne efekte na poboljšanje koncentracije i pamćenja, u suzbijanju mučnine i stomačne kiseline, povraćanja, proliva, grčeva u stomaku i kašlja.

151-borovnica

Priprema:

Jednu supenu kašiku lišća od borovnice preliti sa pola litra ključale vode, u staklenom posudi i poklopiti. Ostaviti da stoji 15-20 minuta, a potom procijediti i piti po jedan gutljaj sat vremena prije jela, i isto jedan gutljaj sat vremena poslije jela. Ovu dozu od pola litra ispiti u toku dana, a sutra čaj ponovo napraviti, i tako mjesec dana.

Diabetes mellitus (šećerna bolest) je hronično i sporo progresivno oboljenje koje karakteristiše povećana koncentracija glukoze u krvi. Uzrok nastanka je poremećena funkcija pankreasa (gušterače, njenog endokrinog dijela), koji je odgovoran za lučenje hormona inzulina čija je uloga regulisanje glukoze u krvi.

Kod diabetesa imamo potpuni izostanak ili premalo lučenje inzulina, ili je taj inzulin izmijenjen pa je njegova funkcija vezivanja za recptore nedjelotvorna, čime se njegova funkcija poništava.

Nedostatak funkcionalnog inzulina sprečava iskorištvanje glukoze u organizmu, zbog čega ćelije pate od neishranjenosti a glukoza se nagomilava.

Simptomi:

- žeđ
- umor
- učestalo mokrenje
- naglo mršanje
- zamagljen vid

Oboljenje se u početku liječi dijetom i tabletama, a u uznapredovalom stadiju inzulinom.

Dodatni savjeti:

List borovnice se bere po suhom vremenu, kada je potpuno razvijen, u protivnom nećete imati koristi od njega. Listove je potrebno sušiti na propuhu i u sjeni, nikada diretkno izložene sunčevim zraka. Nakon sušenja spakovati u papirne vrečice i Vaš čaj je spreman za upotrebu.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: