20.10.2014 u 21:25 | Povrće, Zdravlje | Komentari

IZRAZITO KORISNO: Činjenice o češnjaku koje sigurno niste znali

Gotovo su svi upoznati sa zdravstvenim prednostima koje nam pruža češnjak, no o ovoj čudesnoj biljci postoji toliko informacija koje je korisno znati…

Foto pixabuy

Foto pixabuy

Okupili smo rijetko poznate činjenice i otkrića o češnjaku koji će vam pomoći da što bolje razumijete ovu biljku te da vam ona što učinkovitije posluži.

● Sirov, svježe nasjeckan ili samljeven češnjak ima najbolji učinak na čovjekovo zdravlje. Ako ne možete podnijeti njegov miris i morate ga skuhati, morat ćete upotrijebiti barem četiri i pol češnja češnjaka kako bi on imao jednaki učinak.

● Iako se češnjak ponekad naziva ‘smrdljiva ruža’, zapravo može izliječiti biljku ruže od napada lisnih ušiju. Jednostavno pomiješajte mljeveni češnjak s vodom i dobivenom tekućinom pošpricajte listove ruže.

● Neugodnog zadaha nakon konzumiranja češnjaka riješit ćete se ako popijete limunov sok ili pojedete nekoliko kriški limuna.

Loading...

● Miris češnjaka najintenzivniji je nakon što ga nožem usitnimo ili sameljemo.

● Ako češnjak nanesemo na rane, one brže zarastaju. Tijekom Prvog svjetskog rata ovu su metodu naširoko koristili britanski vojnici.

● Nasjeckan sirovi češnjak, kad ga nježno utrljamo na ciljano područje, može suzbiti prištić. Tajna je u moćnom spoju pod imenom alicin, koji češnjak čini jednim od najboljih antioksidansa među namirnicama.

● Proklijali češnjak gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.

● Jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pennsylvaniji pokazalo je da sastojak pod imenom diallyl disulfid u češnjaku može smanjiti stanice raka crijeva. Drugo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Washingtonu pokazalo je da je spomenuti sastojak sto puta učinkovitiji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.

● Koja je idealna količina češnjaka koja će se pobrinuti za vaše zdravlje? Sveučilište u Marylandu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama svježe nasjeckanog češnjaka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta češnjaka; dvije tablete od 200 mg tri puta dnevno ako je riječ o duboko zamrznutom češnjaku; 4 ml dnevno ako govorimo o tekućem ekstraktu češnjaka; 20 ml dnevno tinkture češnjaka ili 0,03 do 0,12 ml tri puta dnevno ako koristite ulje češnjaka.

● Koliko god čudesan bio, češnjak ipak nije za svakoga. Trebali bi ga izbjegavati oni koji koriste lijekove za razrjeđivanje krvi jer češnjak potpomaže zgrušavanje krvi. Također, češnjak se ne bi trebao konzumirati prije operacije.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: