12.04.2016 u 20:10 | Ljepota, Recepti | Komentari

Zaustavite starenje i to odmah. Eliksiri mladosti ZAISTA postoje!

Starenje je ozbiljno, progresivno stanje koje izaziva nedostatak važnih sastojaka u organizmu. Na sreću, svako od nas može da sačuva mladost, povrati vitalnost i produži sebi život! Neprijatne promjene koje nastaju s godinama mogu da se zaustave uz pomoć vitamina, minerala i antioksidanata.

lice-bore

U povrću i mnogim drugim biljkama kriju se moćna sredstva protiv starenja

Starenje pravi džinovski skok poslije pedesete godine života. Upravo zbog toga Džin Harper, autorka knjige „Zaustavite starenje odmah“ nudi plan za zaustavljanje starenja, baziran na istraživanjima koja su u mnogim biljkama i povrću otkrila moćna sredstva protiv starenja.

Zašto starimo i kako to da sprečimo
Tražeći uzrok starenja i lijek protiv njega, stručnjaci su otkrili da se u strukturi gena nalazi osnovni uzrok starenja, ali i način da se ono uspori. Postoji mnoštvo supstanci koje pogađaju srž starenja. Uz pomoć vitamina, minerala, antioksidanata, koje Džin Harper naziva eliksirima mladosti, mogu da se zaustave neprijatne promjene. S godinama organizam stvara veće količine homocisteina, supstance odgovorne za stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu da dovedu do infarkta.

Loading...

Vitamin B6 i folna kiselina, kojom obiluje zeleno povrće, orasi, kvasac, svinjska, goveđa, jagnjeća i pileća jetra, brzo snižavaju nivo homocisteina i na taj način se delimično neutrališe protok vremena.

Krivi su slobodni radikali
Prema najzastupljenijoj teoriji, starenje nastaje zbog oštećenja ćelija pod stalnim uticajem čestica slobodnih radikala. Oni su neophodni organizmu, ali ne smije da ih bude previše.

Ironično je da nam kiseonik daje život, ali nam ga i skraćuje tako  što u sagorijevanju oslobađa molekule slobodnih radikala. Ipak, mnogo možemo da učinimo za svoj organizam ako prestanemo da pušimo, ako provodimo više vremena na čistom vazduhu i ako se ne izlažemo štetnom djelovanju sunca.

Snažni eliksiri mladosti
Istraživači tvrde da smo isuviše nisko postavili standarde za zdravlje i dugovječnost. Smatraju da nam je potrebno mnogo više vitamina i minerala zato što priroda nije predvidjela negativne uticaje  zagađene životne sredine, nepravilne ishrane prerađenih namirnica i stresa.
Kao brzo rješenje za senilnost i druge probleme izazvane starenjem navode se vitamini B12 i B6 i folna kiselina. Minerali hrom, cink, magnezijum i selen označeni su kao pasoš za više energije i duži život, a enzim glutation i koenzim Q10 imaju zadivljujuća svojstva u zaustavljanju starenja. Najbolji način da se uspori starenje je oprez prilikom uzimanja masnoća.

Masnoće kradu mladost
Harperova tvrdi da masnoće kradu mladost i da se starenje može ubrzati ili usporiti u zavisnosti od vrste masnoće koju jedemo. Oksidacijom masti stvaraju se opasni slobodni radikali koji poput fi tilja pale ćelije jednu za drugom, a najrazornije djeluju na ćelije mozga.
Najsporije oksidišu mononezasićene masnoće iz  maslinovog ulja. Namirnice s mnogo holesterola, uglavnom meso, bogate su i gvožđem, a ta kombinacija je pogubna, tvrdi autorka.

Ona savjetuje da s godinama, postepeno, svakodnevno smanjujete unos kalorija jer će to usporiti vaš biološki sat. Na sreću, tvrdi Harperova, nikada nije prekasno da krenete u sprečavanje starenja.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: