11.02.2019 u 11:13 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

IMATE LI OVU KVRGU NA RUCI? Ne ignorišite je, uopšte nije bezazlena!

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo povredu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom.

kvrga-2

Ipak, takvi simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem.

Kako prepoznati

Ljekari takve kvrge zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zglobu, ali može se pojaviti i na površini dlana ili na unutaršnjoj strani prstiju. Obično je veliko od nekoliko milimetara do dva centimetra, a ređe se javlja u većim dimenzijama. Zapravo se radi o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem – već zaista mogu smanjiti kvalitet života i prouzrokovati zdravstvene probleme.

kvrga-1

Zašto nastaje

Na nastanak izbočine utiču ponavljane “mikrotraume”, odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj toka cirkulacije u zglobu. Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tečnost koja se kreće samo u smeru ka ganglionu. Ako se uspostavi obrnuti tok ili vrećica pukne, ganglion može nestati, što se događa kod skoro polovice bolesnika.

Posljedice

Osim vidljivog izbočenja, drugi simptomi se retko javljaju. Može se javiti i bol, trnci i ograničena pokretljivost, ali doktori upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake. Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, tada se radi i biopsija.

U svakom slučaju, doktori savetuju da potražite pomoć stručnjaka ukoliko primetite takvo izbočenje.

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: