07.10.2014 u 22:26 | Povrće, Zdravlje | Komentari

Evo nekoliko načina da ublažite neprijatan zadah nakon konzumiranja crnog luka

Svježi crni luk je sastavni dio mnogih specijaliteta, ali njegov nepoželjni pratilac je loš zadah. Evo kako da ga se riješite.

Ljubitelji crnog luka često izbjegavaju konzumiranje ovog zdravog povrća baš zbog lošeg zadaha koji je vjerni pratilac ove namirnice. Zadah nastaje kada se luk konzumira u svježem stanju, a izazivaju ga sumporna jedinjenja.

Faktori poput suhe usne duplje, pušenja, oboljenja desni, određenih lijekova mogu takođe doprinjeti lošem zadahu nakon konzumiranja svježeg crnog luka.

crni-luk-600x408

Evo nekoliko načina da ublažite neprijatan zadah nakon konzumiranja crnog luka:

Loading...

Zeleni čaj

Ovaj zdrav napitak je odličan način da ublažite neprijatan dah. Njegovi sastojci, naročito polifenoli, mogu pomoći da se neutrališu sumporna jedinjenja.

Limun

Citrusni ukus limuna može takođe da ublaži zadah od crnog luka. Pored toga, antibakterijska svojstva limuna mogu uništiti i druge bakterije koje izazivaju loš zadah. Zato, nakon uživanja u crnom luku napravite osvježavajuću limunadu.

Mlijeko
I ovaj napitak je odličan borac protiv lošeg zadaha. Izaberite mlijeko sa većim sadržajem mast i jer će tako bolje djelovati protiv zadaha.

Jabuke

Ovo je još jedan odličan lijek protiv zadaha od crnog luka. Prirodni enzimi koji se nalaze u jabuci razbijaju sumporna jedinjenja i otklanjaju zadah. Nakon obroka s lukom, pojedite jabuku ili popijte sok od ovog sočnog voća.

Soda bikarbona

Ova namirnica će ukloniti neprijatan zadah, sprečiti razvoj bakterija i održati pH ravnotežu u ustima. Sipajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu morske soli u čašu mlake vode. Ovim rastvorom ispirajte usta nekoliko puta na dan.

Peršun

Još jedan koristan saveznik u obračunu s neprijatnim zadahom. Potopite peršun u sirće i posolite ga. Žvaćite listove 1-2 minuta, a zatim ih progutajte. Možete skuhati i čaj od peršuna tako što ćete šaku isjeckanih listova staviti u 2 šolje vode, dodati 2 zrna karanfilića, kuhati sve zajedno i pustiti da vri 5 minuta. Nakon toga procijedite čaj i sačekajte da se ohladi prije konzumiranja.

Izvor: menshealth.rs

Vaš komentar na članak: