21.11.2017 u 18:50 | Recepti, Zdravlje | Komentari

I bez pomoći ljekara možete da se riješite uraslog nokta! Postupak!

Urasli nokat je pojava kada nokat raste u meso umjesto preko njega, a što se najčešće događa na nožnom palcu. Najosjetljivije su osobe s debelim i zakrivljenim noktima. Međutim, nokat može urastati iz raznoraznih razloga.

nokat

Mogu se pojaviti kao posljedica ozljede, loše te neudobne obuće ili nepravilne njege stopala odnosno rezanja noktiju. Osobe s dijabetesom, vaskularnim problema ili one koje pate od utrnutih prstiju moraju biti osobito oprezni.

Oni moraju primijeniti agresivniju metodu liječenja te posvetiti posebnu pažnju kako do uraslog nokta ne bi došlo. Ti bolesnici bi u suprotnom mogli imati ozbiljne komplikacije.

Oštećeni ili nepravilno podrezani nokat može urasti i probiti u meso koje se nalazi oko nokta. Zahvaćeno tkivo postaje iznimno bolno i inficirano, pa se ne može liječiti dok se nokat operativnim zahvatom potpuno ne ukloni. Kako biste izbjegli urastanje nokta režite ih ravno, a ne zaobljeno.

Urasli nokti najčešće nastaju zato što su prekratko odrezani ili ih se previše zaobli. No, može ih se dobiti i zbog preuskih cipela ili prestisnutih čarapa koje potiskuju nokat prema prstu. Urasli nokat može se pojaviti i nakon ozljede, kada se udarite u njega ili ga nečim probijete.

Liječenje ovisi o težini nastalog oboljenja. Ukoliko je riječ samo o blagom crvenilu, problem možete i sami riješiti. Namačite nokat u toploj vodi, a kada omekša uklonite ga te obavezno koristite dezinsekcijska sredstva.

Ako je problem uznapredovao te se pojavio veliki otok i crvenilo tada obavezno morate posjetiti liječnika.

Izvor: net

Vaš komentar na članak: