22.04.2018 u 7:59 | Zdravlje | Komentari

Narodni lijekovi: Biljke koje potiču zdravlje gušterače

Iako je mala, gušterača igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja probavnog i endokrinog sustava. Ona zapravo ima 2 osnovne funkcije: proizvodi enzime za razgradnju masti i proteina i proizvodi inzulina za regulaciju razine glukoze.

origano

Ako gušterača svoju funkciju ne može obavljati kako treba, nutritivni spojevi iz hrane se ne mogu adekvatno apsorbirati. Prehrana i životni stil su iznimno važnu u poboljšanju i održavanju zdravlja gušterače. Iako ne postoje dovoljno konkretni dokazi koji bi potvrdili da biljke mogu potaknuti zdravlje gušterače, rezultati preliminarnih istraživanja upućuju da se unosom određenih biljaka to ipak može.

Poljska preslica

Poljska preslica je odličan izvor silicija i može pomoći u obnavljanju oštećenog tkiva koje uzrokuje pankreatitis. Osim toga, jedno istraživanje je pokazalo da ekstrakt poljske preslice može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i može potaknuti regeneraciju gušterače.

Origano

U tradicionalnoj medicini se origano koristi za liječenje poremećaja poput dijabetesa jer sadrži visok udio antioksidanata. Jedno istraživanje je pokazalo da origano može pomoći u prevenciji hiperglikemije, što je izrazito važno za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 i imaju problema s održavanjem stabilne razine šećera u krvi.

Loading...

Haritaki

Haritaki može pomoći u smanjenju rizika od nastanka kancerogenih stanica. Također može usporiti rast raka gušterače. Liječnici vjeruju da je to zato što haritaki potiče prirodan proces poznat kao apoptoza. U tom procesu stanice raka umiru prirodnim putem, a pri tome ne oslobađaju toksične spojeve. Haritaki također može regulirati razinu krvnog tlaka, a to pomaže u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sustava i srca.

Neven

Istraživanja su pokazala da ekstrakt nevena ima protuupalna i antivirusna svojstva. Znanstvenici iz Španjolske su ustanovili da ekstrakt nevena može potaknuti oslobađanje limfocita. Isto tako, neven može pomoći u obnavljanju tkiva gušterače, a površinska primjena melema od nevena može pomoći u prevenciji suhoće kože.

Maslačak

Maslačak može pomoći u prevenciji širenja kancerogenih stanica. Jedno istraživanje je pokazalo da korijen maslačka može potaknuti tijelo da se intenzivnije bori protiv stanica raka, a da pri tome ne uništava zdrave tjelesne stanice. Čaj od maslačka može potaknuti čišćenje probavnog sustava i potaknuti oporavak i zacjeljivanje oštećenog tkiva gušterače.

Gorčica

Ova biljka je jedna od najboljih kada je u pitanju poticanje zdravlja gušterače. Korijen gorčice stimulira rad gušterače i žuči. Također potiče zdravlje sluznice želudca i oslobađanje enzima i probavnih sokova gušterače.

Listovi masline

Ljudi postaju sve više svjesni ljekovitih moći listova od masline. Ti listovi sadrže moćne spojeve koji potiču cirkulaciju, detoksiciraju krv, smanjuju razinu slobodnih radikala i reguliraju razinu krvnog tlaka. Listovi masline potiču rad jetre, štitnjače i gušterače.

Listovi masline sadrže aktivne spojeve koji imaju protuupalno djelovanje. Mogu pomoći u ublažavanju naticanja i bolova povezanih s pankreatitisom. Oleinska kiselina, koju pronalazimo u listovima masline, je iznimno korisna za smanjenje razine slobodnih radikala koji mogu povećati rizik od nastanka kancerogenih stanica.

Sladić

Sladić se smatra odličnim za liječenje mnogih bolesti gušterače. Vrlo često se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sladić sadrži protuupalne spojeve koji ublažavaju bolove i naticanje, najčešće simptome pankreatitisa.

Izvor: centarzdravlja

Vaš komentar na članak: