08.01.2021 u 21:43 | Recepti, Zdravlje | Komentari

FENOMENALNA KOMBINACIJA KOJA ĆE VAS PREPORODITI: Eliksir od meda i bijelog luka za IMUNITET, ZDRAVO SRCE, JETRU, PLUĆA, KOŽU…

Svi će vam reći da je bijeli luk nevjerovatno zdrava namirnica, a pri tome još ima i antibakterijska i antivirusna djelovanja – Donosimo vam recept za sirup od bijelog luka

sirup

Zbog sastojka alicina, bijeli luk je efikasniji čak i od penicilina. Potiče jačanje imunog sistema a odličan je antibiotik.

Šta možete uraditi bolje? Napravite sirup od bijelog luka i par sastojaka koji će vam pomoći da ublažite upale, infekcije te jak kašalj, pomoći ćete plućima da izbace sluz te ojačati imunitet i pomoći organizmu da se oporavi.

Koji su to sastojci koji su vam potrebni?

Loading...

Osim bijelog luka, treba vam jabučni ocat koji će iz bijelog luka izvući najbolje a dati vitamine i minerale. Zatim, prirodni, domaći med koji kao što i sami znate ima odlična protuupalna svojstva, a smiruje kašalj i bolno grlo.

Osim toga, možete koristiti par dodatnih sastojaka poput đumbira, cimeta ili žalfije. Ovi sastojci imaju svoja svojstva koja će pomoći u borbi protiv ubale, bakterija ili će olakšati kašalj. Đumbir smanjuje bol i upalu, a cimet ima antibakterijska i antiupalna svojsta. Žalfija će moći pri izbacivanju sluzi i smiriti bolno i upaljeno grlo.

Kako se priprema sirup od bijelog luka?

Potrebno vam je pola šolje vode, glavica bijelog luka, pola šolje meda te četvrtina šolje jabukovog sirćeta. Možete koristiti i dodatne sastojke.

Luk ogulite i sitno isjeckajte. Također ako ćete ubaciti neki od dodatnih sastojaka, fino ih usitnite. Ubacite sve zajedno u staklenu posudu te prelijte sa medom i jabučni octom. Promješajte, poklopite i ostavite preko noći da djeluje. Procijedite u drugu posudu.

Uzimajte po jednu kašikicu svaki par sati, dokle god traje upala.

Izvor: newsfeedbalkan

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: