15.01.2016 u 11:11 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Pušači, obratite pažnju! Ovaj eliksir će vam pomoći da očistite katran i toksine iz pluća

Ukoliko ste pušač, tipičan pušački kašalj je vjerovatno nešto sa čim ste se već suočili. To nije jedina negativna posljedica pušenja. Ima ih mnogo i sa njima ste vjerovatno već upoznati, ali ne možete da ostavite cigarete? Šta možete da uradite da umanjite loše efekte po zdravlje?

eliksir-med-limun-luk

Kao i uvijek, bolje je spriječiti nego liječiti, ali ukoliko to ne možete da uradite, pobrinite se da očistite pluća od katrana i toksina. Jedan od načina mogao bi biti da u svoju ishranu uvedete namirnice koje mogu imati takvo dejstvo. To su:

ĐUMBIR – Ovaj začin ima sposobnost da ukloni sluz iz pluća. To je samo jedna od mnogobrojnih ljekovitih dejstava đumbira, a poznato je da pomaže uklanjanje toksina iz respirotarnih organa.

CRNI LUK - Dokazano je da luk pomaže smanjenje respirstornih infekcija.

KURKUMA – Smatra se jedni od najzdravijih začina. Kurkuma sadrž omega 3 masne kiseline, vitamine i minerale koji pomažu u borbi protiv virusa i prehlade.

Ovim namirnicama možete se poslužiti i da pripremite eliksir koji izbacuje katran i toksine iz pluća. Pored luka, đumbira i kurkume, potrebni su vam med i voda.

Potrebno je: Jedan kilogram crnog luka, jedan manji korijen đumbira, litar vode, 400 grama meda, malo kurkume

Priprema: Stavite vodu u šerpu na ringu i dodajte med. Kada proključa, dodajte sitno sjeckani crni luk i korijen đumbira. Ostavite da ključa, pa dodajte kurkumu. Smanjite temperaturu na kojoj se kuha, ostavite da se kuha i držite na ringli sve dok se tečnost ne smanji za pola. Procijedite tečnost i ostavite u tegli da se ohladi. Eliksir držite u frižideru.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: