01.10.2020 u 17:20 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Eksperimentalno liječenje ubija stanice raka bez upotrebe lijekova, nema nikakvih nuspojava

U JEDNOJ od najnovijih eksperimentalnih metoda liječenja raka znanstvenici su uspjeli potaknuti samouništenje stanica raka bez upotrebe ikakvih lijekova.

slika-epruveta

Koristili su nanočestice premazane aminokiselinom L-fenilalanin, jednom od kiselina koje stanice raka koriste za svoj daljnji rast. Naše tijelo ne stvara tu kiselinu, nego je apsorbiramo iz mesa i mliječnih proizvoda.

Trojanski konj

Stručnjaci su tijekom eksperimenta na miševima pomoću nanočestica zvanih Nanoscopic phenylalanine Porous Amino Acid Mimi (Nano-pPAAM) učinkovito uništili stanice raka jer su one pretpostavile da se radi o “prijateljskoj aminokiselini” i apsorbirale je, nakon čega je kiselina u njima potaknula proces samouništenja.

Loading...

Naime, nanočestice su u stanicama raka pokrenule prekomjernu proizvodnju reaktivnog oblika kisika (ROS), što je uništilo kancerogene stanice dok su okolne zdrave ostale netaknute, piše Science Alert.

“Suprotno uobičajenoj metodi, koristili smo nanomaterijal kao lijek, a ne kao prenositelja lijeka”, rekao je Dalton Tay sa Sveučilišta Nanyang u Singapuru.

“Nano-pPAAM ima selektivna uništavajuća svojstva koja ne trebaju aktivirati nikakvi vanjski podražaji. Aminokiselina L-fenilalanin djeluje kao trojanski konj koji iznutra uništava stanice raka”, dodao je.

80% uništenih stanica raka

Eksperiment je pokazao kako čestice Nano-pPAAM kod miševa ubijaju oko 80 posto stanica karcinoma dojke, kože i želuca, što je otprilike sličan postotak kao kod lijekova za kemoterapiju – ali bez nuspojava.

“Ovaj novi pristup mogao bi se koristiti na stanicama raka koje nisu reagirale na konvencionalno liječenje poput kemoterapije”, rekla je specijalistica za rak dojke Tan Ern Yu iz bolnice Tan Tock Seng u Singapuru.

Treba napomenuti da do sada nije bilo kliničkih studija (istraživanja na ljudima), nego su eksperimenti provedeni samo u laboratoriju i na miševima, no znanstvenici smatraju kako su rezultati vrlo obećavajući.

Istraživanje naslova Potent‐By‐Design: Amino Acids Mimicking Porous Nanotherapeutics with Intrinsic Anticancer Targeting Properties objavljeno je u časopisu Small.

izvor: index.hr

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: