30.05.2019 u 19:11 | Zdravlje | Komentari

Dvije vrste antibiotika bit će povučene zbog ozbiljnih posljedica

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Evropskom agencijom za lijekove (EMA), upozorila je zdravstvene radnike na ozbiljne posljedice hinoloskih i fluorohinoloskih antibiotika koji će biti povučeni s tržišta.

lijekovi-1-780x298

Kako se navodi u pojašnjenju Agencije, a što je za “Avaz” potvrdio i Alija Uzunović, pomoćnik direktora za kontrolu lijekova, zabilježena su onesposobljavajuća, dugotrajna potencijalno trajna neželjena dejstva lijeka koja uglavnom zahvataju mišićno-koštani i nervni sistem.

– Za ove lijekove, koji su već duže vrijeme na tržištu, utvrđeni su rizici i bit će povučeni kako s bh. tržišta tako i u Evropi. Svaki lijek ima rizik i koristi, u ovom slučaju rizici su postali veći od koristi samog lijeka i bit će povučeni. Ukoliko ih pacijenti koriste, s terapijama trebaju stati i bit će ima data zamjenska. Kroz višegodišnju primjenu, kada je riječ o navedenim lijekovima, pokazalo se da je to lijek s povećanim rizikom – kaže Uzunović.

Inače, u cijeloj Evropskoj uniji preispitani su koristi i rizici svih hinolonskih i fluorohinolonskih antibiotika te njihove indikacije.

– Lijekovi koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu bit će povučeni s tržišta. U BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju lijekovi čija je aktivna supstanca pipemidinska kiselina – Palin kapsula, tvrda 20 x 200mg, Pipegal kapsula, tvrda 20 x 200mg i Pipem kapsula, tvrda 20 x 200mg. Dozvole za stavljanje u promet ovih lijekova će biti ukinute – kazali su iz Agencije za lijekove BiH.

U preporuci zdravstvenim radnicima navedeno je kako se ovi antibiotici ne smiju propisivati za liječenje lakših ili samoograničavajućih infekcija kao što su feringitis, tonzilitis i akutni bronhitis, za prevenciju putničkih dijareja ili infekcija donjeg urinarnog trakta, za terapiju infekcija koje nisu izazvane bakterijama, za blage do umjereno teške infekcije te pacijentima koji su prethodno imali ozbiljna neželjena dejstva na hinolonski ili fluorohinolonski antibiotik.

Upozorili su da je oprez naročito potreban kod propisivanja ovih lijekova starijim osobama, pacijentima s oštećenjem funkcije bubrega, pacijentima s presađenim solidnim organom te onima koji se istovremeno liječe kortikosteroidima jer kod tih pacijenata rizik od fluorohinolonima izazvanog tendinitisa i rupture tetive može biti povećan. Istovremeno, ističu da se primjena kortikosteroida s fluorohinolonima mora izbjegavati.

– Pacijenti trebaju odmah prekinuti liječenje ovim antibioticima kod prvih znakova neželjenih dejstava, kao što su tendinitis i ruptura tetive, bol u mišićima, mišićna slabost, bol u zglobovima, oticanje zglobova, periferna neuropatija i efekti na centralni nervni sistem – stoji u upozorenju.

Izvor: avaz

Vaš komentar na članak: