10.11.2020 u 15:56 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Doktor Nestorović savjetuje: Kada je zagađenje vazduha veliko, evo kada da izađete napolje i kako da očistite tijelo!

Pulmolog Branimir Nestorović savjetuje kako da se zaštitimo od aerozagađenja!

dr-nestorovic-printscreen

Pored korona virusa, zagađenje vazduha je tema o kojoj se najviše priča kod nas. Ovih dana smo svjesni da je kvalitet vazduha izuzetno oslabljen, da teško dišemo i da se često zakašljemo kada poslije šetnje na otvorenom uđemo u kuću.

Profesor doktor Branimir Nestorović govorio je o tome kako aetozagađenje utiče i na druge organe, te kako postoji jasna korelacija broja oboljelih od karcinoma i stepena aerozagađenja.

“Aerozagađenje spada među najvažnije uzroke oboljevanja i smrti prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Drugi uzrok je zagađenje bukom.

Loading...

Kada sam počeo da se bavim ovim poslom, broj djece sa oboljenjima respiratornog trakta je bio nizak (ispod jedan odsto sve djece). Trenutne procene su da skoro svako šesto djete ima astmu, preko 20 odsto alergijsku kijavicu, a u porastu su i druge bolesti respiratrornog trakta (uključujući respiratorne infecije).

Ja sam uvijek ambulantu na Klinici radio srijedom, broj pacijenata je sa pet do 10 početkom karijere narastao na 30 do 40,” priča doktor Nestorović za Blic.

On tvrdi da su najosjetljivija djeca do treće godine, jer se njihova pluća nalaze u fazi razvoja. Oštećenja u tom periodu mogu da ostave trajne posljedice.

Ova grupa je takođe veoma osjetljiva na virusne infekcije, a one dodatno pogoršavaju oštećenje pluća izazvano aerozagađenjem.

Profesor Nestorović kaže da je najbolje da na vazduh izlazimo oko podne, kada je prisutno strujanje vazduha, da što češće šetamo pored rijeke, jer voda rastvara gasove iz aerozagađenja. Takođe preporučuje da se što više pije svjež sok od cvekle koji uklanja teške metale iz našeg tijela.

Izvor: blic

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: