19.11.2020 u 13:49 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

DOKTOR BRANIMIR NESTOROVIĆ OTKRIVA: ZAŠTITE od teških bolesti, izborite se s RAKOM!

Srpski pedijatar Branimir Nestorović otkriva koliko je važna ishrana, kako nastaje rak i kako se izboriti sa tim oboljenjem!

NESTOROVIC

Sposobnost davanja udaljenih tumora (metastaza) je jedna od glavnih osobina malignih tumora, a najveći broj smrtnih slučajeva kod tumora (preko 90 odsto) je upravo zbog postojanja metastaza.

Mehanizam nastanka metastaza je izuzetno komplikovan, čini da se stacionarna, diferencirana ćelija pretvara u putujuću, mezenhimsku ćeliju. Signal za nastajanje metastaza potiče iz ćelija lokalnog tumora, pa je opis karcinoma kao “žive rane, koja ne zarasta” sasvim tačan”, kaže dr Nestorović.

Prema njegovim riječima posljednjih godina smo saznali o intenzivnoj komunikaciji tumorskih ćelija, sa ćelijama organizma, koja čini da se karcinom mora smatrati vrlo inteligentnom tvorevinom.

Loading...

“Jedan od poznatih autora govori o malignim ćelijama kao o “vladarskim ćelijama”, jer vrlo inteligentno potčinjavaju ćelije organizma svojim ciljevima.

Da li je porast broja malignih tumora evolucioni pokušaj da se naše ćelije prilagode užasima kojima ih izlažemo? Da li je to pokušaj stvaranja novog oblika postojanja? Naš organizam je tokom relativn o kratke evolucije (oko 2 miliona godina) uspio da se prilagodi većini infektivnih bolesti.

Ali, on je potpuno nepripremljen za različite vrste zračenja, toksina iz sredine, neadekvatnu ishranu ili hronični stress.

Današnji način života je suštinski protiv samog života. Život proveden u stalnom stresu za egzistenciju, sa neadekvatnom ishranom, brojnim elektromagnentnim talasima koji su produkt moderne tehnologije, hemijskim agensima do skora nepoznatim …”, napominje dr Nestorović.

On se posebno osvrnuo na ishranu.

“Posljednjih godina je postalo jasno da je rast tumora izuzetno zavistan od metabolizma, posebno šećera (glukoze). U poređenju sa normalnim ćelijama, ćelije tumora zavise izuzetno mnogo od glukoze.

Glukoza se koristi bez učešća mitohondrija, što za posljedicu ima stvaranje mliječne kiseline (ovo je poznato i kao Varburgov efekat). Da bi iskoristili glukozu, tumorske ćelije primoravaju okolne ćelije vezivnog tkiva da im ustupaju mitohondrije (energetske baterije organizma) u procesu koji je poznat kao transfer mitohondrija.

Ove ćelijske organele se iz normalnih ćelija prenose preko mikrotubula u maligne ćelije. U normalnih ćelija, intenizvno razlaganje glukoze stvara slobodne radikale kiseonika, što dovodi do procesa nazvanog anoikis (programiranog uništavanja potpornih ćelija tkiva).

Ćelije tumora imaju sposobnost da spreče ovaj proces, a ovo im omogućava stvaranje metastaza. Dakle ishrana bogata grickalicama ili šećerima (posebno fruktozom) direktno vodi ka nastajanju tumora”, ističe dr Nestorović.

Naš cijenjeni pulmolog napominje da sva istraživanja pokazuju da je ovo vijek malignih i zapaljenskih bolesti.

“Čovek uništava planetu, ali i samog sebe. Mnogi autoriteti misle da se krećemo putem bez povratka. Nećemo pobijediti rak dok ne promijenimo način na koji funkcioniše naše društvo, a ovo ne može doći bez promjene mišljenja. Muka mi je od ekonomista koji govore o održivom rastu, dakle neprekidnom, beskonačnom rastu proizvodnje i potrošnje. Priroda nas opominje, vratimo se svojoj suštini. Rak je samo simptom šire bolesti koja vlada ovom planetom”, zaključio je prof dr Branimir Nestorović.

Izvor: lepaisrecna

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: