07.05.2015 u 10:17 | Kako smršati, Zdravlje | Komentari

Dijete za poboljšanje zdravlje i mršavljenje po ayurvedi

Postoje tri osnovna fluida ili doše koji određuju čovjeka. To su vata (kombinacija elemenata vjetra i zraka), pitta (vatra i voda) i kapha (voda i zemlja). Liječnik povezuje ayurvedske i alopatske nalaze i zatim razvija tretman ili plan prevencije integrirajući oba modela. Isti princip se primjenjuje i kada su dijete u ayurvedi u pitanju.

PHOTO:pixabay

PHOTO:pixabay

Dijeta za redukciju Kapha

Prehrana utječe na konstituciju i na uklanjanje poremećaja jedne od Dosha. Ako postoji poremećaj Kapha, potrebno je provoditi Kapha redukcijskim dijetu dovoljno dugo, sve dok se poremećaj ne ukloni. A ukoliko je osoba koja pati od ovog poremećaja ujedno i po konstituciji Kapha tip, treba dijetu nastaviti i nakon uklanjanja poremećaja.

Poremećaj Kapha se manifestira kroz: kašalj, bronhitis, problemi sa sinusima, pojačano stvaranje sekreta, povećanje apetita, probleme s težinom, dijabetes, visoki krvni tlak, srčani udar, nakupljanje vode u tkivu, pospanost, letargiju, malaksalost i tromost.

Elementi voda i zemlja koji čine Kapha, ublažavaju se elementima vatre, zraka i etera. To se postiže ukusima – ljuto, oporo, gorko. Kapha redukcijska dijeta je otežana time što su mnoge namirnice u suštini slatke, a to dovodi do povišenja Kapha, ali pošto je za Kapha konstituciju potrebna uravnotežena prehrana koja podrazumijeva i ugljikohidrate i bjelančevine i masti, količina namirnica je znatno smanjena.

Namirnice koje se primjenjuju u Kapha redukcionoj dijeti su: heljda, tofu, raž, kukuruz, proso, grah, celer, artičoka, češnjak, rotkvice, cikla, krumpir, grašak, sušeno voće, kuhane jabuke i kruške, naranče, grejp, ananas , jaki začini, sirutka, med.

Loading...

Za ograničavanje unosa namirnica može se uvesti i post jednom tjedno, manji unos tekućine za vrijeme jela, ne unositi tekućinu ni poslije jela, tijekom dana piti vodu ili češće začinjene biljne čajeve. Apsolutno je zabranjeno spavanje tijekom dana. Dopušten je unos kave i crnog nezaslađenog čaja. Namirnice koje treba izbjegavati su šećer i sladila, namirnice životinjskog podrijetla, ulja masti, so, kikiriki, banane, pšenica, riža.

Dijeta za redukciju Vate

Ako postoji poremećaj Vate, potrebno je provoditi Vata redukcijskim dijetu dovoljno dugo, sve dok se poremećaj ne ukloni. A ukoliko je osoba koja pati od ovog poremećaja ujedno i po konstituciji Vata tip, treba dijetu nastaviti i nakon uklanjanja poremećaja.

Simpotmi i znakovi koji nastaju pri poremećaju Vate su: depresija, nervoza, poremećaji spavanja, nadutost, opstipacija (zatvor), suha koža, izražen PMS (predmenstrualni sindrom), loša cirkulacija, reumatske tegobe, gubitak tjelesne težine. S obzirom na to da Vatu određuju zrak i eter, prednost imaju namirnice koje sadrže elemente koji upravo i nedostaju – zemlju, vatru i vodu. Prehrana u ovom poremećaju treba biti s uravnoteženim ukusima slatkog, kiselog i slanog. Najbolje je konzumirati tople obroke tri puta dnevno.

Preporučene namirnice su pšenica, riža, kukuruz, proso, ječam, tofu, mrkva, krumpir, avokado, češnjak, artičoka, bundeva, rajčice, naranče, grejp, ananas, jagode, maline, papaja, breskve, jabuke, bademi, orasi, sjemenke bundeve, pistacije, ulje od sjemenki bundeve, maslinovo ulje, suncokretovo ulje, kim, cimet, mlijeko, jogurt, sir, maslac, smeđi šećer, javorov sirup, med.

Neophodan je poseban oprez kod namirnica koje izazivaju alergije. Treba unositi potrebne količine tekućine. Preporučuju se čajevi (karminativni, čaj za smirenje), lassi (napitak od jogurta i voćne pulpe), sokovi od voća i povrća, čak više od čiste vode. Treba izbjegavati alkohol, ali se može uzimati povremeno po čaša crnog vina. Ne preporučuju se ni kava, ni topla čokolada.

Dijeta za redukciju Pitte

Ako postoji poremećaj Pitte, potrebno je provoditi Pitta redukcijskim dijetu dovoljno dugo, sve dok se poremećaj ne ukloni. A ukoliko je osoba koja pati od ovog poremećaja ujedno i po konstituciji Pitta tip, treba dijetu nastaviti i nakon uklanjanja poremećaja. Za Pitta osobe vrijedi da jedu sve što im se ponudi, pa iako imaju dobru probavu, često dolazi do stvaranja otpadnih tvari (Amam). Poremećaj Pitte se manifestira kroz: kožne bolesti, prijevremeno sijedu kosa, razna zapaljenja, povišenu tjelesnu temperatura, čir na želucu, unutarnje krvarenje, poremećaje u funkcioniranju jetre i žuči, sklonosti znojenju.

Pitta tip je često radoholičar, opterećen poslom, uslijed čega pomiče vrijeme obroka ili uopće i nema vremena za jelo. Zato je, prije svega, neophodna redovita prehrana. Elementi vatra i voda se u ovom slučaju moraju izjednačiti pomoću zraka, etera i zemlje. Hrana u ovoj dijeti mora biti slatka, gorka i opora, treba smanjiti unos ljutih, slanih i kiselih jela i treba izbjegavati masna, suha i vruća jela.

Preporučene namirnice su: pšenica, riža, grah, soja u zrnu, tofu, brokula, krumpir, artičoka, krastavac, kelj, grašak, bundeva, gljive, grožđe, jabuke, kruške, lubenica, breskve, maline, mango, nar, kim, kurkuma, mlijeko, vrhnje, sir, smeđi šećer, gusti sok od kruške, palmin šećer.

Da bi se ublažio element vatre, u prehrani je neophodna velika količina tekućine. Preporučuju se voćni sokovi ili lagano gorki čajevi, mlijeko, mineralna ili obična voda. Masti i ulja treba izbjegavati, kao i alkohol, u iznimnim slučajevima je dozvoljeno konzumirati pivo. U namirnice koje treba izbjegavati spadaju: bijeli šećer, čokolada, začinjeni, stari sirevi, čili, senf, kikiriki, češnjak.

Izvor: stetoskop.info

Vaš komentar na članak: