04.11.2017 u 7:54 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Danas nas očekuje PUN MJESEC, utiče na spavanje i emocije, ali prema vjerovanjima OVU stvar NIKAKO ne treba da uradite!

Već je poznato da mjesečeve mene mogu uticati na mršavljenje, ali njihova moć ne iscrpljuje se samo tu. Bolesti, djelovanje lijekova, nega tijela i kose, takođe zavise od ovog faktora.

pun-mjesec

Pun Mjesec , koji nas očekuje sutra, oduvijek je nešto misteriozno za čovječanstvo, pa su se tako ljudi nekada krili od njegove svetlosti. U horor filmovima standardno ima presudnu ulogu, a prema vjerovanju najviše ga mrze vukodlaci – jer, to je doba kada mijenjaju svoju ćud. Pa, i ljudi. Navodno, pun Mjesec može dovesti do drastičnih promjena raspoloženja, a evo kako se on dešava.

Naime, Mjesec ne svijetli, iako nama odavde sa zemlje deluje da je tako. Sunce uvijek obasjava samo polovinu Meseca i mi na taj način imamo mogućnost da ga uočimo. S tim što se on okreće oko Zemlje, pa ga vidimo pod različitim uglovima, odnosno u mjenama. Tako on nekad može biti mlad mjesec, nekad skoro da nije vidljiv, a nekada je “pun”.

Ovo nebesko tijelo, koje je znatno manje od Zemlje i prati je, za 29,5 dana uspije da je obiđe – to se zove mjesečev ciklus (po kom se i pravi Lunarni kalendar koji ima 354 dana).

Libido

Ono što je naučno dokazano jeste da Mjesečeve mjene imaju uticaj na plimu i osjeku, a često se i menstrualni ciklus kod žena povezuje sa istom pojavom (traje oko 28 dana). Naučnici su, zatim, utvrdili da mene utiču i na proizvodnju hormona koji reguliše ciklus, zbog čega većina žena menstruaciju dobija između 11 i 9 dana pre punog mjeseca.

Baš tada, najjači je libido i žene su najplodnije za vrijeme mladog mjeseca.

Loading...

A, ovo su neka vjerovanja, kojima i naučnici ostavljaju prazan prostor – iako ništa od toga nije naučno dokazano.

Mlad mjesec

Ovo je takozvani novi mjesec i vjeruje se da donosi snažnu energiju pogodnu za fizičke aktivnosti. Dakle, naše tijelo se tada puni energijom.

Po vjerovanju ovo vrijeme je savršeno za čišćenje – organizma, ali i ormana.

Ako, na primjer, pokušavate da se riješite celulita – ovo je pravo vrijeme za to, jer će rezultati biti mnogo bolji.

Inače, navodno, u ovo vrijeme i nokti rastu sporije, pa je pedikir i manikir najpreporučljiviji tada.

Polumjesec

U ovo vrijeme svijetli desna strana mjeseca (odnosno lijeva, kada gledamo iz naše perspektive) i to je doba mirovanja.

Veoma je važno strpljenje, jer je moguće da ćemo osjetiti da nas spoljašnji svijet guši.

Ali, dobro je to što tada organizan mnogo bolje upija vitamine i minerale, pa je najbolje za početak anti-age tretmana, uklanjanja akni ili problema sa suvom kožom. Takođe, tada lijekovi djeluju bolje nego inače, po vjerovanju.

Ipak, pripazite kada je hrana u pitanju, jer se apetit pojačava.

Pun mjesec

Emocije su, kako se vjeruje, tada mnogo jače nego inače i spremni smo da konačno dovršimo započeto. Ali, odnosi sa ljudima doći će u prvi plan, pa dobro treba pripaziti na svoje reakcije i ponašanje.

Mnogi umiju da budu razdražljiviji nego inače, a snovi su dosta upečatljiviji – pa, neki imaju problema sa spavanjem, što dovodi do veće razdražljivosti.

Vjeruje se da u vrijeme punog mjeseca ne treba ići na operacije, jer rane teže zarastaju. Tako je i Hipokrat mislio.

Mjesečeva dijeta

Za vrijeme ove dijete ne jede se ništa, a drži se jednom nedeljno, odnosno četiri puta mjesečno. S obzirom na to da se drži kada dođe do promjene magnetnog polja na Zemlji (traje 24 sata) dijeta traje jedan dan.

Navodno, dolazi do izlučivanja tečnosti iz organizma – više nego u ostalim danima. Zato se u ovom razdoblju ne jede apsolutno ništa i dozvoljeno je samo piti dvije litre vode ili čistog čaja. U ovoj dijeti nije bitno mršavljenje koliko detoksikacija i osjećaj lakoše, koji je posljedica toga.

Na duže staze, u kombinaciji sa treningom, uz pomoć Mesečeve dijete vrlo lako ćete moći da regulišete svoju težinu, a najbolje je započeti baš u posljednjoj četvrtini mjeseca.

Njega kose

Kosa će vam brže rasti ako krajeve šišate samo tokom druge četvrtine mjeseca, između mladog i punog meseca. A, to vrijeme je dobro i za posebnu negu kose.

S druge strane, oni koji žele da im kosa sporije raste treba da posete frizera posljednje četvrtine mjeseca, kaže vjerovanje. A, to je i najbolje vrijeme za farbanje i njegu tijela.

Dobra aktivnost uma

Vjeruje se da smo najkreativniji za vrijeme punog mjeseca, jer se tada rađaju nove i originalne ideje.

Osim ako niste negativna osoba – u tom slučaju, ideje neće moći da dođu do izražaja od ogorčenosti i bijesa.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: