19.10.2018 u 18:17 | Zdravlje | Komentari

DOKTORI JOJ NISU MOGLI POMOĆI: Izliječila je reumu sama, a sada je odlučila podijeliti svoj RECEPT!

Reuma ili reumatizam je pojam koji se odnosi na niz mišićno-koštanih oboljenja poznatih kao reumatske bolesti.

ruke

Ubraja se u najčešće hronične bolesti, a prema statistikama trećina svjetske populacije pati od neke vrste ovog oboljenja. Većina reumatskih bolesti najčešće zahvata kosti, zglobove, hrskavicu, tetive, mišiće i ligamente.

U nešto rjeđim oblicima zahvaćeni su i drugi dijelovi tijela poput kože i nekih unutarnjih organa. Reuma se javlja kod svih dobnih skupina, iako je učestalost veća između tridesete i pedesete godine života. Pogađa oba spola, iako žene u manjem postotku prednjače nad muškarcima.

Simptomi reume razlikuju se prema tipovima bolesti. Javljaju se postepeno, a tijekom razvoja bolesti može doći do njihovog povremenog izostanka, ali i do naglog i iznenadnog pojačanog manifestiranja.

Neki od najčešćih znakova reumatskih oboljenja:

- ukočenost i utrnulost mišića i zglobova

- crvenilo i otekline zglobova

- deformacija zglobova

Loading...

- osjetljivost, bol i toplina zahvaćenih područja

- slabost udova

- umor i iscrpljenost

Osim što uzrokuju bolove i otekline, reumatske bolesti za posljedicu mogu imati oštećenje zglobova, smanjenu pokretljivost, djelomičnu ili potpunu fizičku nesposobnost te u konačnici invalidnost.

Poznato je oko 250 vrsta reumatskih bolesti – od osteoporoze, preko različitih vrsta artritisa do sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

Spomenut ćemo neke od najučestalijih.

Osteoartritis

Osteoartritis je najčešći tip artritisa. Ova reumatska bolest uništava zglobnu hrskavicu i kosti, što dovodi do boli, upale i oštećenja zglobova.

Podjednako obolijevaju muškarci i žene, a najraširenija je među starijom populacijom. Osteoartritis pogađa uglavnom vrat, donji dio leđa, prste, kukove i koljena.

Reumatoidni artritis 

Reumatoidni artritis je upalno sistemsko oboljenje prilikom kojega imunološki sustav napada vlastita tkiva koja okružuju zglobove.

Kod ove vrste reumatizma najčešće su zahvaćeni zglobovi šaka i stopala, ali nerijetko i ostalih dijelova tijela.

Reumatoidni artritis je prepoznatljiv po simetričnoj upali, što znači da se bol i oteklina istovremeno javljaju na zglobovima oba ekstremiteta.

Sistemski eritemski lupus 

Sistemski eritemski lupus (SLE) se kao i reumatoidni artritis ubraja u autoimuna reumatska oboljenja.

U ovom slučaju borba imunološkog sustava je usmjerena protiv zglobova, tetiva i drugog vezivnog tkiva, ali i mnogih organa kao što su koža, bubrezi, pluća, srce, krvne žile, mozak.

Ova bolest se u najvećem postotku javlja u tridesetim godinama života, iako od nje mogu oboljeti i djeca kao i starija populacija.

Giht 

Giht se javlja se kao posljedica taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, koja se kod zdravih osoba prirodno eliminira iz organizma urinom.

Ova bolest učestalija je kod muške populacije, a kod žena se javlja u nešto manjem postotku i to najčešće u starijoj životnoj dobi.

Najčešće su pogođeni zglobovi koljena, nogu, ruku i lakta.

Ako se spomenute tegobe pojave na zglobu nožnog palca, tada se s potpunom sigurnošću može potvrditi da se radi upravo o gihtu.

Osim genetske predispozicije istraživanja su utvrdila i niz vanjskih faktora odgovornih za nastanak reumatskih oboljenja.

U njih se ubrajaju fizička neaktivnost, neadekvatna ishrana, prekomjerna tjelesna težina, pušenje, konzumiranje alkohola, ozebline, čest i dugotrajan boravak u vlažnim ili klimatiziranim prostorijama.

Dokazano je da se urednim načinom života i odbacivanjem navedenih štetnih životnih navika u znatnoj mjeri može prevenirati pojava kao i ubrzan razvoj većine reumatskih bolesti.

Nadalje, pravilna edukacija o simptomima reumatskih oboljenja je od velikog značaja za svakog bolesnika.

Iako se simptomi razlikuju od bolesti do bolesti, postavljanje rane i točne stručne dijagnoze u znatnoj mjeri će doprinijeti ublažavanju simptoma i usporavanju napretka bolesti.

Liječenje reume

Svako od reumatskih oboljenja ima različite uzroke koji zahtijevaju i različito liječenje.

Reumu možete liječiti i držati pod kontrolom:

- uvođenjem zdrave i adekvatne prehrane bogate svježim voćem i povrćem

- bavljenjem primjerenim fizičkim aktivnostima

- primjenom raznih metoda relaksacije

- odbacivanjem štetnih navika poput pušenja i konzumiranja alkoholnih pića

- korištenjem djelotvornih prirodnih pripravaka

Poseban naglasak se stavlja na suzbijanje upalnih promjena koje, ako se adekvatno ne liječe, mogu rezultirati i teškim invaliditetom.

Prirodne metode liječenja poput akupunkture, kiropraktike, aromaterapije mogu biti od velike pomoći za usporavanje razvoja bolesti kao i za ublažavanje njenih tegoba.

Jedna čitateljka odlučila je sa svim podijeliti svoj recept koji je njoj pomogao.

Često je išla doktorima želeći se na reumu, ali oni joj nisu pomogli.

Riješila je da uzme stvar u svoje ruke i otkrila svoj čudotvorni recept.

Potrebno je: 

– 1 litar destilovane vode
– 2 kg livadskog pravog meda
– 250 g suhe djeteline lucerke

Priprema: 

Vodu i djeteline lucerke kuhati sat vrmene na laganoj vatri, a zatim procijediti. Procijeđenu smjesu pomiješati sa medom. Preporučuje se uzimati 3 puta na dan, po 2 kašike, poslije jela.

izvor: novi.ba

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: