15.05.2017 u 16:27 | Recepti, Zdravlje | Komentari

ČUVAJTE SVOJU JETRU NA VRIJEME: Evo šta je najviše UNIŠTAVA, a čime možete da je OBNOVITE!

Jetra je čistač našeg organizma. Poznata je i kao “tihi organ” jer se ne buni, ali jednom kada je otrujemo, dogodi se haos u organizmu.

bolovi-u-stomaku-kod-muškaraca

Ovo su prvi simptomi koji ukazuju na to da vam je jetra opterećena:

– hronični umor
– depresija
– česte glavobolje
– nesanice
– promene raspoloženja
– PMS

Do toga dolazi ako jetri radite sljedeće stvari:

  • Preterano i učestalo konzumiranje brze hrane, masne i pržene.
  • Hrana kao što su krompirići, čips, krofne, uštipci, tačnije, hrana koja ima mnogo masti, suviše je opterećujuća i otksična za jetru. Ona sadrži lipidne perokside koji oštećuju stanice jetre.
  • Preterano konzumiranje kafe
  • Preterano konzumiranje kafe najviše šteti jetri starijih ljudi. Tome se pridružuje i smanjena funkcija bubrega, tako da se, starijim osobama ne preporučuje konzuimiranje više kafa na dan.

Alkohol

Alkohol se razgrađuje u jetri, a njegova neumerena količina dovodi do raznih oštećenja, među kojima je i oštećenje mozga, gušterače i čitavog nervnog sistema. Toksičan učinak alkohola na jetru uključuje nakupljanje masti, mogućnost pojave hepaititsa i cirozu jetre.

Loading...

Pušenje

Cigarete imaju mnoštvo toksičnih sastojaka u sebi, među kojima su benzapiren, policiklički aromatski ugljenovodonici, cijanid, katran, acetaldehid, akrolein… Sve navedeno dolazi u krv pušača i ovaj zadatak za jetru je sve samo ne lagan.

Otrovi

Tragovi pesticida u hrani se nakupljaju u jetri i mogu da izazovu hronična oboljenja. Takođe, raznorazne vrste lekova, tableta i drugih supstanci veoma loše utiču na jetru, kao što i sami znate.

Ako želite da očistitie jetru, preporučujemo vam da što više konzumirate sljedeće namirnice:

– Artičoke
– Beli luk
– Jabuke
– Kruške
– Mahunarke
– Gorko i zeleno povrće

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: