08.10.2015 u 17:45 | Voće, Zdravlje | Komentari

CHERIMOYA – JUŽNOAMERIČKA BOMBA: Vjerovatno najbolje voće na svijetu!

Lav je kralj životinja, a cherimoia voća! Ovo jelo potiče od starih Inka, a toliko je dobro da je nekad bilo rezervisano samo za vladare! Cherimoia je još poznata i kao tropska jabuka, a ukus joj je kombinacija kokosa, banane, ananasa i papaje. A to nije sve …

tropska-jabuka

Ova voćka porijeklom je iz Južne Amerike, tačnije iz Anda. Postoji u suptropskim područjima širom svijeta, a najveći komercijalni proizvođač danas je Španija.

Tropska jabuka bodljikava je i ima žutozelenu kožu. Unutar nje se nalazi bijelo meso, koje se jede tako da se voćka prereže po pola i onda jede kašikom. Meso se može posuti i sokom od limete, ali je vjerovatno najbolje da uživaju u jedinstvenom ukusu i ne dodavati ništa. Cherimoia je bogata vitaminom C, gvožđem i kalcijumom. Koristi se čak i za upale bešike i bubrega.

Bere se dok je još čvrsta, obzirom na to da sazrijeva na kućnoj temperaturi na suncu. Kad je zrela, popušta pod pritiskom prsta, poput kivija i avokada. Pripazite da je ne kupite smeđu ili gnjecavu, jer to znači da joj je prošao rok. Naravno, možete je koristiti u raznim salatama ili kao dodatak jelima.

Još samo da kažemo kako je veliki Mark Tvain izjavio da ova voćka ima najljepši ukus poznat ljudima, pa ako je bila dobra takvom genijalnom umu – pružite joj i vi priliku!

Izvor: web-tribune

Vaš komentar na članak: