23.05.2017 u 8:52 | Featured, Zdravlje | Komentari

Kako nas more liječi: Zbog ova 3 čudesna efekta svi se vraćamo preporođeni!

Ljetnja sezona samo što nije počela, a sa njom i pripreme za odlazak na more, zato evo nekoliko savjeta kako da u potpunosti iskoristite njegove blagodeti.

plaza.pixabay

Da li ste znali da plivanje u morskoj vodi ima efekat kupanja u čudotvornom koktelu mineralnih soli, koji vašem organizmu pomaže da se kasnije uspešno uhvati ukoštac sa zimom.

Za jačanje organizma

Morska voda pročišćava kožu i disajne puteve, jača odbrambene mehanizme, masira mišiće i vraća im čvrstinu. Istovremeno ona djeluje kao prirodni aerosol za nos i grlo. Tokom boravka na moru stručnjaci savjetuju da odvojite svakoga dana najmanje 20 minuta za šetnju uz morsku obalu, po mogućstvu u ranim jutarnjim časovima ili pred zalazak sunca. U vazduhu koji tada udišete nalaze se sićušne čestice morske vode, koje kao najprirodniji inhalator pročišćavaju disajne puteve.

Ne trčite pod tuš

Ako imate sreće da odmor provodite u manjem i zabačenijem mjestu na obali mora, gdje voda i vazduh nisu zagađeni, pošto izađete iz vode, nemojte odmah da trčite pod tuš sa slatkom vodom. Sačekajte da se osušite na suncu: mineralne soli iz morske vode dezinfikuju, čiste i jačaju vašu kožu, a bubuljice i akne za nekoliko dana nestaju.

Vježbe u vodi

Zanimljivo je da jedna vježba u moru ima isti efekat kao 12 vježbi na suvom. Morska voda djeluje poput sprave za vježbanje jer stvara otpor i maksimalno angažuje mišiće. Kretanjem kroz vodu trošite sedam kalorija u minutu, stimulišete cirkulaciju i jačate zidove vena. Ukoliko želite da se oslobodite celulita, svakodnevno plivajte ili hodajte u vodi do grudi, najmanje 40 minuta (20 minuta ujutro i 20 minuta uveče).

Izvor: stil

Vaš komentar na članak: