07.10.2019 u 16:15 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Bučino ulje – snizuje loš kolesterol i štiti od srčanožilnih bolesti

Kraljevski status među uljima tradicionalno ima maslinovo, no za njime nimalo ne zaostaje bučino ulje: superhranjivo, ljekovito, aromatično… i antistresno!

ulje_sjemena_bundave

Dobiva se od sjemenki uljne buče (Cucurbita pepo) koje obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. Najkvalitetnije bučino ulje nastaje postupkom hladnog prešanja kojim je očuvana sva hranjiva vrijednost ove supernamirnice.

Bučino ulje bogato je oleinskom kiselinom koja snizuje “loš” LDL kolesterol i štiti od srčanožilnih bolesti. Također je dragocjen izvor vitamina D, E i K te magnezija, željeza, mangana, bakra, cinka i selena.

Bakar i mangan važni su za otpornost organizma na stres. Bučino ulje prirodni je “antidepresiv” i zato što obiluje glutaminskom kiselinom koja sudjeluje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće.

Od davnina je bučino ulje poznato po protuupalnom i diuretskom učinku. Potiče rad bubrega, ublažava upale mokraćnog sustava, olakšava tegobe s prostatom. Poboljšava probavu, čisti crijeva od parazita te pomaže kod kolitisa i sindroma iritabilnog crijeva.

Bučino ulje može se koristiti za masažu jer fino hrani i njeguje kožu, a pogodno je i za njegu vlasišta.

Ovo superulje iznimno je cijenjeno u kulinarstvu jer ima osebujnu orašastu aromu koja odlično oplemenjuje slana i slatka jela. Najčešće se dodaje salatama, a i izvrsno je i u umacima, varivima, jelima s povrćem i(li) mesom, kolačima…

Bučino ulje najbolje je konzumirati u prirodnom obliku, bez termičke obrade, kako biste očuvali sve hranjive tvari.

Izvor: ordinacija

Vaš komentar na članak: