16.07.2015 u 16:54 | Recepti, Zdravlje | Komentara:

Brzi prirodni lijekovi protiv upale žučne kese

Ako dobijete napad boli zbog upale žučne kese postoji nekoliko sasvim prirodnih lijekova, koji mogu odgnati bol brzo, ali vam i pomoći da se izliječite.

kamen_u_zuci

Pravilna ishrana i zdrav stil života su najbolji izbor za one koji imaju upalu, ali mnogi prvenstveno traže nešto što će im odagnati bol što pre kada dobiju “napad”.

Žučna kesa je vrlo važna za pravilan rad organizma. Ona sadrži žuč, odnosno sok za varenje koji proizvodi jetra i koji razgrađuje masnu hranu. Ako se poremeti ravnoteža u ovom procesu (što, na žalost, često dolazi za vrijeme praznika) dolazi do komplikacija, upale, boli. Najčešći problem je kamen u žuči, koji većim dijelom predstavlja kristalizovani suvišni holesterol.

Ako imate problema sa žučnom kesom javljaju se bol u trbuhu, u desnom ramenu, mučnina i gubitak apetita. U tom slučaju riječ je o upali, koja nastaje obično kada se formira kamen, koji blokira žučni kanal. Bol i simptomi će obično sami proći, ali u nekim slučajevima operacija je neophodna.

Najjednostavniji efektivni lijek

Jedan od najefektivnijih lijekova u koji se kunu mnogi bolesnici koji su imali probleme sa upalom žučne kese je obično jabukovo sirće i sok od jabuke. Postoji mnoštvo kombinacija i preporuka. Neki piju čisto jabukovo sirće (oko ¼ šolje), drugi miješaju sa sokom od jabuke. Obično se preporučuje 3 kašike sirćeta rastvorene u 1 čaši soka od jabuke. Bol bi mogla da se u nekim slučajevima malo poveća nakon 10 minuta samo na kratko, ali već nakon 20 minuta sva bol nestaje.

Svježe cijeđeni sokovi od povrća takođe mogu pomoći. Nakon redovnih obroka popijte 1 čašu čistog cijeđenog soka od cvekle. Ovaj napitak opušta žučne kanale i potpomaže izbacivanje naslaga, pa i kamena.

Ukoliko vam je ukus cvekle odbojan probajte sa kvasom od cvekle – 120 ml, sokom od 3 veće mrkve, 2 jabuke i unutrašnjeg dijela stabljike celera. Sve pomiješajte i popijte za 10-tak minuta.

Od pomoći može biti i neobični lijek od bijelog luka. Potrebno je da očišćene čenove bijelog luka potopite u domaćem medu na sedam dana. Jedete jedan čen tog luka na dan.

Još lijekova

- Na prazan stomak popijte čašu vode u kojoj ste rastvorili 1 kašiku gorke soli.
- Posle jabukovog sirćeta skuhajte čaj od korijena maslačka – 2 kašičice (ili 2 vrećice) potopiti na 15 minuta u 240 ml kipuće vode.
- Držite tople obloge na gornjem desnom dijelu stomaka (ispod jetre gdje se nalazi žučna kesa).

Izvor: lifepressmagazin

loading...
Loading...

Vaš komentar na članak: