27.02.2016 u 8:45 | Recepti, Zdravlje | Komentari

BOLJE OD LIJEKOVA: Izliječite čireve, gljivične infekcije, asterosklerozu

Ovaj recept čiji je glavni sastojak začinska biljka bijeli luk, posjeduje brojna ljekovita svojstva.

bijeli-luk

Bijeli luk se uzgajao u Egiptu i Indiji pre čak 5000 godina, piše “Narodna medicina”. Pošto je bijeli luk narodni lijek, šanse su da će biti malo razvikan i koristiti se za sve i svašta. Zato ćemo ovdje pružiti samo mišljenja potkrepljena naučnim studijama. Za bijeli luk je čula gotovo svaka osoba na svijetu i dobro je istražen do sada. Bez sumnje je ljekovit, ali za šta? Dokazano djelotvoran za sljedeće bolesti:

Hipertenzija (visok krvni pritisak)

Ovo je možda i najpoznatije svojstvo bijelog luka. Studije su pokazale da uzimanjem bijelog luka možemo smanjiti krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom za 7 do 8%. Bijeli luk smanjuje krvni pritisak i kod osoba sa normalnim pritiskom.

Ateroskleroza (otvrdnjavanje arterija)

Ova bolest se karakteriše nakupljanjem masti, holesterola i kalcijuma na zidovima arterija. Ako se ne prepozna na vreme vodi do srčanih i moždanih udara. Jedenjem bijelog luka možete umanjiti nakupljanje ovih materija na samim arterijama.

Loading...

Protiv raka debelog crijeva i raka želuca

Istraživanja su pokazala da redovan unos bijelog luka umanjuje rizik od ova dva raka. Bitno je napomenuti da suplementi (kapsule) sa ekstraktom bijelog luka nisu bili djelotvorni kao sirovi luk. U jednoj studiji su muškarci iz Kine koji su uzimali jedan češanj luka dnevno imali za 50% manji rizik od dobijanja raka prostate. Nije poznato da li isti učinak postoji i kod muškaraca sa zapada.

Čirevi i gljivične infekcije

Naime gore smo naveli koliko je zapravo zdrav bijeli luk i koliko jako djelovanje ima na organizam, s toga smo odlučili da podjelimo s vama ovaj jednostavan ali idealan recept koji možete koristiti za prevenciju, kao i za samo liječenje bolesti.

RECEPT:

– pola kilograma meda

– 10 bijelog luka

– malo pakovanje bibera u zrnu

Bijeli luk oguliti i svaki samo razrezati do pola tako da se sok može iz njega cijediti, staviti u teglu i dodati med koji će prethodno da se malo otopi sa sobnoj temperaturi! Na to dodati biber u zrnu.

Smjesa treba da odstoji 5 dana prije konzumiranja.

Konzumirati svako jutro na prazan želudac po dvije supene kašike s tim da uzmete čen luka i zrno bibera prilikom konzumiranja.

U bijelom luku se nalazi adeonozin koji odlično djeluje protiv zgrušavanja krvi kao i ahoin čije je delovanje jače od aspirina.

Takav luk zajedno s medom i biberom doslovice može da spriječi svako oboljenje, čak i razvoj malignih bolesti, naravno ako ga redovno konzumirate.

Crni biber na prvom mjestu podstiče varenje hrane, eliminiše bakterije u želucu tako da sprečava nadimanje stomaka i nastanak gasova. I ne samo to, antimikrobno dejstvo bibera sprečava kvarenje hrane začinjene ovim začinom.

Ovaj recept podstiče sposobnost organizma da apsorbuje hranljive materije, pogotovo beta-karoten i vitamin B.

Upotreba je korisna i osobama sa viškom kilograma jer ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija pa samim tim podstiče mršavljenje.

Ovaj ljekovita smjesa sadrži fitohemikalije sa antioksidantnim dejstvom koje se bore protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu tako da doprinosi zašiti tijela od nastanka raka.

Sprečava zadržavanje vode u organizmu tako što podstiče znojenje i izbacivanje mokraće.

Ovu smesu, ne samo što možete koristiti oralno, već je i za spoljnu upotrebu.

Sok iz bijelog luka pomiješan sa medom, odličan je protiv infekcija i gljivičnih oboljenja tako da se nemojte ustručavati da ovu smjesu koristite kao mast za ove bolesti.

Izvor: narodnamedicina

Vaš komentar na članak: