12.03.2016 u 17:36 | Zdravlje | Komentari

10 znakova da imate problema sa štitnjačom

Štitnjača se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji reguliraju, između ostalog, tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada štitnjača radi premalo ili previše.

stitnjaca

Štitnjača, žlijezda leptirastog oblika u vratu, može imati dramatičan utjecaj na brojne tjelesne funkcije. Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj štinjače, prema nekim procjenama, viši su od 30 posto.

Štitnjača se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji reguliraju, između ostalog, tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada štitnjača radi premalo ili previše.

10. Bolovi u mišićima i zglobovima

Bolovi u mišićima i zglobovima, te slabost u rukama mogu biti simptomi problema sa štitnjačom.

Loading...

9. Nelagoda u vratu

Osjećaj da vam je otekao vrat, promukao glas i vidljivo proširena štitnjača mogu biti znakovi da imate “gušu” – simptom bolesti štitnjače.

8. Promjene na kosi i koži

Kosa i koža su posebno osjetljivi na bolesti štitnjače. Gubitak kose često je povezan s problemima štitnjače. Ako vam kosa opada ili je krhka, gruba i suha to može biti znak da imate hipotireozu. Koža često postaje gruba, gusta i suha. Često dolazi do opadanja vanjskog ruba obrva.

7. Problemi s crijevima

Teška i dugotrajno začepljenost često je povezana s hipotireozom, kao i proljev i sindrom iritabilnog crijeva.

6. Neredovita menstruacija

Teške i bolne menstruacije često su povezane s hipotireozom, kao i kratkotrajne menstruacije. Neplodnost također može biti povezana s bolestima štitnjače.

5. Obiteljska povijest bolesti

Ako u obitelji imate povijest problema sa štitnjačom, imate veći rizik od bolesti štitnjače. Obratite pozornost na bilo kakve priče o žlijezdama, gušavosti ili debljanju u obitelji.

4. Problemi s kolesterolom

Ako imate visok kolesterol unatoč tome što pazite na prehranu, vježbate ili pijete lijekove za snižavanje kolesterola, to može biti znak hipotireoze. Neobično niska razina kolesterola također može biti znak hipertireoze.

3. Depresija i tjeskoba

Depresija ili tjeskoba – uključujući i iznenadni napadaj panike – mogu biti simptomi bolesti štitnjače. Hipertireoza je često povezana s anksioznošću ili napadajima panike. Ako ste depresivni iako pijete antidepresive, to može biti znak da patite od bolesti štitnjače.

2. Promjena mase

Ako vježbate i pazite na unos masnoće u tijelo, a nikako ne gubite na težini, to je znak problema s štitnjačom. Poteškoće s gubitkom težine mogu biti znak hipotireoze. Neobjašnjivi promjene težine mogu biti znakovi i hipotireoze i hipertireoze.

1. Umor

Osjećaj iscrpljenosti kada se probudite, osjećajući se kao da vam 8 sati sna nije dovoljno i da ne možete funkcionirati tijekom dana može biti znak problema sa štitnjačom.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: