29.01.2015 u 1:33 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Biljke za borbu protiv upale pluća

Upala pluća je oboljenje koje izazivaju bakterije, virusi i gljivice. Najčešća je infekcija bakterijama, negdje oko 80%, a bolest je dugotrajna i uporna. Upala pluća je naročito opasna kod djece, starijih osoba, osoba sa oslabljenim imunitetom i rekonvalescenata.

upala-pluća

Upalu pluća prepoznajemo po iznenadnom jakom i dugotrajnom bolu u grudima, te pojavi groznice, kašlja, povišene tjelesne temperature i gubitku daha. Simptomi bolesti se razlikuju ovisno o izazivaču upale, ali su slični nekim drugim manje opasnim stanjima poput prehlade ili gripe, zbog čega je ova bolest još opasnija.

Upala izazvana virusima posebno je opasna.

Ako se upala izazvana virusima ne liječi, mogu se javiti komplikacije poput prodiranja virusa u krvotok što infekciju širi i na druge organe, a javlja se i zadržavanje tekućine u plućima.

Liječenje upale pluća se obavlja antibioticima, obavezno uz liječnički pregled, a bolesnik treba da miruje i odmara, te uzima po potrebi i lijekove za iskašljavanje.

Kao dodatak terapiji, savjetuje se i uzimanje prirodnih preparata, posebno određenog ljekovitog bilja. Možemo istaknuti među njima bijeli i crni luk, kamilica, ehinacea, plućnjak i maslačak.

Druge biljke koje su dobre za prirodno liječenje u slučaju upale pluća su: dobričice – koristite list i cvijet u slučaju oboljenja sluznice i dišnih putova, bokvica – za dobar sirup protiv kašlja, zova – za čaj protiv prehlade, gripe, bronhitisa i začepljenja pluća. Tu možemo spomenuti i očajnicu – za olakšano iskašljavanje, malinu – kao čaj od lišća protiv kašlja, kičica – popravlja apetit i krvnu sliku, plućnjak – za kašalj i plućna oboljenja, podbjel – za ispiranje grla, kamilica – protiv upale sluznice, ljubičica – za iskašljavanje, maslačak – svjež čisti sluznicu pluća, kopriva – čaj, sok i sirup olakšavaju iskašljavanje, ehinacea – ublažava kašalj, kihanje i glavobolju te jača imunitet, bijeli luk – uspješno rješava sve probleme dišnih organa, crni luk – olakšava iskašljavanje, bagrem – cvijet je dobar protiv nazeba i za lakše iskašljavanje i na kraju orlov nokat – koji ublažava bolove.

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: