11.12.2014 u 15:06 | Featured, Zdravlje | Komentari

Jezik otkriva kakvo nam je zdravlje: Od alergije do sifilisa, a ovo su simptomi

Simptomi bolesti se pokazuju na različite načine, ali ono što verovatno niste znali jeste da znake bolesti možete vidjeti i u vašim ustima, tačnije na jeziku.

 Photo.Fotolia

Photo.Fotolia


Jezik ljekarima pomaže kod postavljanja dijagnoze. Na njemu se mogu uočiti znaci prehlade, groznice, žutice, glavobolje ili lošijeg rada creva.
Jezik kod zdrave osobe treba da bude roze, čist i prekriven sitnim bradavicama koje prepoznaju ukuse.

Ali kada je jezik crven, crn ili bijel, ukazuje da nešto ne funkcioniuše kako treba u organizmu. Otečen jezik obično znači da je u pitanju alergija, a taman jezik može značiti prekomjernu upotrebu antibiotika ili simptome side. Dugačke brazde na jeziku označavaju da je najverovatnije u pitanju seksualno prenosiva bolest- sifilis. Gladak i čvrst jezik ukazuju na nedostatak vitamina B12.

Ako govorimo o najozbiljnijim stvarima koje možete uočiti na jeziku, jesu ranice, izrasline ili iznenadna krvarenja jezika, koja upućuju na rak jezika.

Indijski ljekari su osmislili softver koji treba da pomogne da, pomoću digitalne slike koja se dobija pomenutim softverom, ljekari jasno mogu da uoče da li je došlo do promjene boje, nadutosti ili teksture jezika. Softver za sada raspoznaje 14 različitih stanja, a ljekari se nadaju da će uskoro moći da razviju sličan program koji će iz očiju moći da očitava podatke. Ono što su naučnici takođe ustanovili jeste da dug, ali i debeo jezik mogu biti uzrok hrkanja.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: