28.10.2020 u 16:52 | Zdravlje | Komentari

ANALNI RAK JE JEDAN OD NAJAGRESIVNIJIH, EVO KOJE OSOBE NAJVIŠE POGAĐA,ne ignorišite ove simptome

Analni rak je jedna od najagresivnijih vrsta raka, posebno ako se ne otkrije u ranoj fazi. Njegov nepovoljan položaj, što je tabu za većinu stanovništva čini, još je jedan od razloga zašto je ovaj rak je često predvidi.

rak analni

Što je rak anusa

Rak anusa je karcinom koji nastaje u analnom kanalu, završnom dijelu probavne cijevi, dugom 4 cm, ili oko samog anusa, završnog otvora probavne cijevi, kroz kojeg stolica napušta tijelo. Žene čine 2/3 oboljelih.

Nažalost, ovaj rak je u porastu u posljednjih nekoliko godina, iako je to još uvijek rjeđi od raka debelog crijeva.

Loading...

Važno je naglasiti kako su rak anusa i rak debelog crijeva dvije različite vrste raka. Rak debelog crijeva utječe na debelo crijevo i cijeli rektum, dok analni rak utječe samo na otvor, odnosno rektum ili anus.

Nažalost, ovaj rak je u porastu u posljednjih nekoliko godina, iako je to još uvijek rijeđi od raka debelog crijeva.

Analni karcinom i rak debelog crijeva su dvije različite vrste raka. Rak debelog crijeva utječe na debelo crijevo i cijeli rektum, dok je analni rak utječe samo na otvaranje rektuma ili anusa.

Ovo su simptomi koje nikada ne treba zanemariti:

-Svrbež u anusu
-Bol u anusu
-Neobične stolice
-Analno krvarenje
-Neobični iscjedak iz anusa
-Otvrdnula područja ili kvržica u blizini anusa

Koji su tačno uzroci analnog raka su još uvijek nije poznato. Ipak, neki od čimbenika koji mu sigurno doprinose su oslabljeni imunološki sustav, pušenje, učestala iritacija anusa.

Analni rak najčešće pogađa odrasle osobe iznad 60. Kao što je već spomenuto, rano otkrivanje je od vitalne važnosti za uspješno liječenje.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: