09.05.2017 u 7:11 | Zdravlje | Komentari

7 znakova opasnog disbalansa hormona kod žena i muškaraca

Osjećate se umorno i klonulo? Postoje šanse da vam se to dešava zbog disbalansa hormona u organizmu. Hormoni imaju ogromnu ulogu u funkcionisanju čitavog organizma. Bilo da se muškarac ili žena, estrogen, progesteron, testosteron, kortizol, insulin, serotonin i ostali hormoni za koje možda niste ni čuli i u ovom momentu jure vašim tijelom. Kada oni rade usklađeno, naše tijelo funkcioniše kako treba.

disbalans

Iako žene češće imaju problema sa hormonima, ni muškarci nisu pošteđeni njihovog uticaja na izgled i ponašanje. Cijeli životni vijek prolazimo kroz hormonalne promjene, a kako stare, žene prolaze kroz menopauzu, dok muškarci prolaze kroz andropauzu.
Kada se u organizmu javi disbalans hormona, čitavo tijelo i psiha osjećaju posljedice. Obratite pažnju na navedene simptome, a ako ih primjetite, obavezno se javite svome ljekaru.

1. Problemi sa spavanjem

Ako primjetite da imate poteškoća sa spavanjem, naročito ako spavate manje nego prije, moguće je da se ovo dešava zbog disbalansa hormona. Kod žena se to dešava zbog manjka progesterona, a kod muškaraca zbog nižeg nivoa testosterona. Žene takođe mogu imati problema sa snom zbog valunga i noćnog znojenja, povezanih sa menopauzom.
Manje sna nego obično rezultat su hormonalnih promena najčešće kod starijih od 50 godina. Svakako, postoje preparati koji mogu regulisati i podići nivo potrebnih hormona i riješiti ovaj problem.

Loading...

2. Promjene u libidu

Manjak želje za intimnim odnosima obično je rezultat niskog nivoa hormona i kod žena i muškaraca. Kod muškaraca se ovo dešava zbog niskog nivoa testosterona, a kod žena je rezultat nižeg nivoa estrogena. Žene u menopauzi mogu imati ovaj problem i zbog bola pri odnosu, kao i bola u grudima, koji su rezultat niskog estrogena.
Dobra vijest je da se ovaj problem može riješiti promenom u ishrani, koja će dovesti do povećanja estrogena ili pak lijekovima. Muškarci mogu podići nivo testosterona povećanjem mišićne mase.

3. Problem sa pamćenjem

Ne možete da se sjetite gdje ste ostavili ključeve od automobila? Nizak nivo estrogena može biti krivac. Sjećanje kao kroz maglu može biti uzrokovano i niskim nivoom kortizola. Zbog hroničnog stresa, nadbubrežne žlezde ne mogu da nastave proizvodnju kortizola. Iako se kortizol luči zbog stresa, u malim dozama on je zdrav za naše tijelo. Njegov hronično visok nivo u dužem vremenskom trajanju remeti funkciju nadbubrežnih žlijezda i proizvodnju hormona.

4. Problemi sa varenjem

Sindrom iritabilnog kolona može biti uzrokovan niskim nivoom serotonina. Žene primjete simptome ovog stanja kako se približavaju menstruaciji, zbog oscilacija u nivoima hormona estrogena i progesterona. Nelagodnost u crijevima nastaje i zbog niskog nivoa kortizola. Njegov nivo je ujutru prirodno visok da biste se lakše probudili, ali ako zbog istrošenih nadbubrežni žlijezdi koje ga proizvode, nivo ovog hormona u vašem telu bude niži nego što je uobičajeno, nervozna crijeva su prateći problem.

5. Promjene u apetitu

Problemi sa spavanjem povezani su i sa problemima sa tjelesnom težinom. Ako ne dobijate dovoljno sna, raste nivo hormona apetita grelina. Grelin je hormon zbog kojeg smo gladniji nego što je uobičajeno, dok hormoni leptin i oksintomodulin potiskuju osjećaj gladi. Studija u kojoj su učestvovali dobrovoljci koji su lišeni sna, pokazala je da nivo grelina u njihovom tijelu izuzetno visok zbog čega su se konstantno osjećali gladnim. Ako ste hronično umorni, možete značajno dobiti na tjelesnoj težini kao posljedicu povećanog osjećaja gladi.

6. Promjene u raspoloženju

Ako se osjećata kao na emotivnom rolerkosteru u posljednje vrijeme, to je možda rezultat hormonalnih promjena koje su uvod u menopauzu. Višak estrogena može biti uzrok promjene raspoloženja, dok su anksioznost i depresija posljedica niskog nivoa progesterona i estrogena.

7. Promjene u tjelesnoj težini

Nizak nivo progesterona, a višak estrogena može da dovede do neobjašnjivog dobijanja na težini kod žena. Višak estrogena je i krivac za debljanje muškaraca, dok je gubitak težine uglavnom posljedica nedostatka testosterona.
Hormonalna ravnoteža zahtjeva izbalansiranu ishranu i promjene u životnim navikama, a u nekim slučajevima i intervenciju ljekara. Poznato je i da neke biljke mogu pomoći u produkciji hormona. U kinsekoj tradicionalnoj medicini, na primer, biljka epimedium se koristi za povećanje libida kod muškaraca i žena.

Izvor: fokuzz

Vaš komentar na članak: