08.08.2017 u 14:31 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Ako imate OVO u kući – kao da držite TEMPIRANU BOMBU!

Plinske boce za kućnu upotrebu moraju da budu atestirane, a i one bez atesta mogu da se zamjene gotovo na svakom prodajnom mjestu, ali za iste takve – atestirane.

sporet-plinski

Nedavna nesreća na Halkidikiju, u kojoj je teško povređena petočlana srpska porodica, posljednje je upozorenje za sve vlasnike plinskih boca da obavezno atestiraju te naprave, a pitanje je koliko takvih tempiranih bombi imamo. U hrvatskom društvu za zaštitu potrošača nedavno su istakli da čak 200.000 plinskih boca u toj zemlji nije atestirano, a predstavnici srpskog udruženja imaju sličnu pretpostavku.

- Nema razloga da se mi u tom pogledu razlikujemo od Hrvatske. U posljednje vrijeme dobijali smo brojne žalbe građana da kada odnesu plinske boce na punjenje, dobiju kao zamjenu stare i neatestirane boce. Dakle, iako su već jednom platili atest, moraju ponovo to da učine. Problem postoji, zato je neophodna potpunija kontrola tih boca - kaže Petar Bogosavljević iz ovog udruženja.

Trenutno je situacija takva da mnogi vlasnici plinskih boca i ne znaju da li im je uređaj atestiran.

Loading...

- Bocu ispraznim na svaka tri mjeseca, a punim je na pumpi. Kada odnesem na punjenje, oni mi donesu drugu bocu. Samo mogu da pretpostavim da je ispravna pošto nigde na njoj ne piše ni da li je atestirana ni dokle joj je rok trajanja – objašnjava Ljiljana Lazić.

S druge strane, na nekim plinarama prodaju gas i u atestiranim i neatestiranim bocama.

- Kada sam odnijeo bocu na pumpu, prodavac ju je pogledao i rekao “nije vam atestirana”. Otišao je unutra i uzeo drugu punu bocu, takođe neatestiranu, i dao mi je. Praktično ako im date atestiranu, oni vam drugu takvu vrate, ako ne, vrate vam punu, neispravnu bocu. Ne znam da li je to dozvoljeno, ali ne bi trebalo da bude – kaže Beograđanin Miloš Marković.

Postoji i nekoliko distributera plinskih boca koji se neodgovorno služe različitim trikovima kako bi došli do profita.

- Riječ je o registrovanim firmama koje bespravno žigošu bocu bez prisustva tijela imenovanog od Uprave za transport opasnih predmeta. Pošto svaki distributer ima prijavljen logo i boju boce, oni samo prefarbaju taj uređaj, na primjer u plavo, na osnovu čega se zaključuje da je ta boca atestirana 2015. godine, a u stvari joj je atest star devet godina i važi još samo godinu dana. Takvih boca, nažalost, ima na tržištu i predstavljaju veliku opasnost – kaže jedan od distributera.

Zbog toga je savjet korisnicima da boce pune u punionicama.

- Bocu nikako ne treba puniti na pumpama jer oni ne mogu da ispitaju ispravnost ventila i provjere da li curi plin. Treba ići u punionice koje kompletno testiraju bocu i mogu da detektuju curenje gasa. Nikada ne eksplodira sama boca, nego gas i to najčešće jer curi na ventilu – objašnjava Milenko Popović, izvršni direktor “Lifama”, jedinog domaćeg proizvođača plinskih boca.

Vlasnici boca su punionice

Na osnovu skupa propisa o prometu opasnih materija, vlasnici plinskih boca su punionice.

- Odgovornost za stanje tih boca imaju plinare. Kada građanin dođe da napuni bocu, punionice provjeravaju žig boce i gledaju da li im je istekao rok trajanja od 10 godina. Ako jeste, šalju bocu kod nas na revidiranje, poslije čega se one koriste još jednu deceniju. I tako maksimalno četiri puta – objašnjava Miodrag Smoljanović, generalni direktor “Lifama”, i dodaje da se boce starije od 40 godina uništavaju. Da se zamjene gotovo na svakom prodajnom mjestu u Srbiji, ali za iste takve – neatestirane.

Izvor: blic

Vaš komentar na članak: