05.04.2016 u 8:21 | Kućni savjeti, Zdravlje | Komentari

Ako vas muči suha koža, slabi nokti ili opadanje kose, OVE namirnice bi trebali pod hitno da zapišete i nabavite.

Da li patite od simptoma suhe kože, nezdrave kose, ispucalih usta ili drugih znakova koji ukazuju na loše zdravlje? Možda vam nedostaju hranljive materije koje su jako važne za očuvanje zdravlja ovih dijelova tijela. Pogledajte ovu listu nutrijenata koji će im povratatiti ljepotu i sjaj.

suha-koza

Vitamin A

Ukoliko želite da imate zdrave i pune ćelije kože, morate da budete sigurni da unosite dovoljno vitamina A. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do suhe i nezdrave kože.

Vitamin C

Tijelo gradi kolagen uz pomoć vitamina C. Ovaj važni vitamin služi kao i antioksidant koji izbacuje toksine iz vašeg tijela. Čišćenje tijela obezbijeđuje i bolje zdravlje vaše kože.

Vitamin E

Ovaj vitamin je još jedan važan antioksidant. Efikasno pomaže u otklanjanju ožiljaka, bora i drugih problema sa kožom. Vitamin E efektivno stvara i crvena krvna zrnca koja generalno poboljšavaju zdravlje.

Vitamin B2

Loading...

Vitamin B2 osigurava pravilan rast ćelija, a to je veoma značajno za zdravlje kože.

Vitamin B5

Pored gore pomenutih, postoje i drugi minerali koji doprinose zdravlju kože. Među njima su cink, selen, masne kiseline i sumpor.

Gde naći ove hranljive materije

Ovi nutrijenti, minerali i vitamini koji utiču na zdravlje kože se mogu naći u različitoj hrani. Postoji nekoliko izvora hranljivih materija:

Mliječni proizvodi

Potrebno je da ubacite dosta mliječnih proizvoda u svoju ishranu, kao što su mlijeko, sir i jogurt. Oni su puni vitamina A i kalcijuma koji su dobri za jačanje noktiju i glatkoću kose.

Suhe kajsije

Ne zaboravite da uključite suve kajsije u svoju ishranu jer su pune vitamina A.

Crveno meso

Iako povećano konzumiranje crvenog mesa dovodi do povećanja holesterola, ono je takođe dobro za zdravlje kože. Crveno meso je izvor cinka, minerala koji je jako važan.

Riblje ulje

Riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje spriječavaju sušenje kože. Omega 3 masne kiseline potpomažu i pravilan rast kose.

Orasi i pasulj

Orasi su puni proteina koji povoljno utiču na zdravlje kože. Glukoza je još jedan mineral koji važan za zdravlje kože. Ova 2 vitalna nutrijenta se nalaze u pasulju.

Zeleno lisnato povrće

Ono je bogato vitaminom E. U ishranu uključite peskavicu, korijander, brokoli i zeleno povrće. Uskoro ćete primjetiti sjaj na koži.

Citrusi

Oni su najbolji za kožu, zato ubacite grejpfrut, narandže i mandarine u ishranu.

Jaja

Jaja su veliki izvor selena. Poznato je da selen otklanja probleme sa kože.

Integralni hljeb

Ako ste vegan i želite da izbegavate proizvode životinjskog porijekla, možete jesti integralni hjleb koji je takođe bogat selenom.

Izvor: fokuzz.com

Vaš komentar na članak: