29.05.2019 u 11:23 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

5 savjeta kako pobijediti migrenu

Ne morate nužno uzimati tablete protiv bolova (analgetike) kako biste ublažili simptome glavobolje. Postoje i drugačiji načini, ovisno o uzroku same glavobolje. Donosimo vam nekoliko savjeta kako si možete pomoći kad vas stisne bol u glavi.

glavobolja.pixabay

Migrene: što treba izbjegavati?Kod glavobolja nema pravila! One jednako pogađaju muškarce i žene, mlade i stare. Dvije najčešće vrste glavobolja uključuju: tenzijske glavobolje koje uzrokuje mišićna napetost i glavobolje uzrokovane suženjem krvnih žila koje mozak opskrbljuju krvlju.

Ako tražite uzroke glavobolje, najčešće je riječ o stresu, prekomjernoj konzumaciji kofeina, alergiji, umoru, lošem držanju, naprezanju očiju i sinusitisu. S druge strane, postoje i mnogo ozbiljniji uzroci glavobolja.

1. Odmorite se i zaboravite na stres

Stres je jedan od glavnih uzroka glavobolje, a opuštanje napetih mišića može pomoći s ublažavanjem tenzijskih glavobolja. Osobe koje pate zbog ovakvog oblika glavobolje obično su preosjetljive na svjetlosne podražaje, ali i na zvukove. Pri tom je najbolji savjet: opustiti se u zamračenoj prostoriji s ugašenim televizorom, ali i mobitelom. Zatvorite oči, duboko dišite i opustite cijelo tijelo.

Loading...

2. Vježbajte

Rezultati švedskog istraživanja iz 2011. godine pokazali su da redovita aerobna tjelovježba s jednakim uspjehom sprječava migrenske glavobolje kao i terapija opuštanja ili antiepileptik topiramat. Tajna je u endorfinima, kemikalijama koje se otpuštaju u mozgu prilikom vježbanja koje na prirodan način ublažuju bol.

3. Postanite romantični

Seks je bolji za liječenje migrene od tableta protiv bolova, tvrde njemački istraživači Sveučilišta Munster. Naime, više od polovice ispitanika koji su vodili ljubav dok ih je mučila migrena izjavila je kako su se smanjili simptomi migrene, a potpuno su nestali za svaku petu osobu u ljubavnom zagrljaju. Baš kao i kod tjelovježbe, dobrobitan učinak seksa na glavobolju može se pripisati aktivaciji endorfina.

4. Oblozi donose olakšanje

Probajte s toplim ili hladnim oblozima koji će ublažiti tenziju u mišićima glave, vrata i ramena, s obzirom da su oni najčešće povezani s nastupom glavobolje. Priuštite si topli tuš ili na vrat stavite topli oblog ako patite od tenzijskih glavobolja.

Oblog napravite tako da mali ručnik smočite vrelom vodom, ocijedite ga i preklopite na vrat ili pak ulijte vrelu vodu u plastičnu bocu. S druge strane, ako više volite hladne obloge, probajte s hladnim oblogom. Ako nemate medicinski paketić-oblog, poslužit će i vrećica smrznutog povrća koju možete zamotati u ručnik.

5. Akupunktura

Akupunktura se koristi više od 2000 godina za mnoge tegobe. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, specifične akupunkturne točke su povezane s unutarnjim putevima kroz koje teče energija. Stimulacijom tih točaka sićušnim iglama pospješuje se protok energije te tako revitalizira tijelo.

Ova drevna kineska tehnika može pomoći i ublažiti migrene. Do tog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta u Berlinu. Naime, ispitanici koji su inače često patili zbog migrena rjeđe su razvijali glavobolju nakon mjesec dana akupunkturnih tretmana, a ovaj se učinak zadržao i tri mjeseca nakon prestanka tretmana.

Izvor: ordinacija

Vaš komentar na članak: