21.01.2021 u 21:59 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

POZNATI RUSKI DOKTOR OTVORENO O DJEČIJEM IMUNITETU: ‘Ne liječe djecu ‘čudotvorni’ lijekovi, već ovo’

Mnogi roditelji vjeruju da postoji lijek koji na čudotvoran način može da utiče na jačanje imuniteta kod djece, međutim, evo šta savjetuje Jevgenij Komarovski, čuveni ljekar i autor mnogih knjiga o njezi djece.

jevgenij

Jevgenij Komarovski, doktor medicinskih nauka, televizijski voditelj i autor mnogih knjiga o njezi djece, dao je ekskluzivno za Sputnjik intervju o borbi protiv alergija, jačanju imuniteta kod djeteta.

Veoma je poznat i srpskim roditeljima, jer na veoma jednostavan način daje savjete kako u današnje vrijeme vaspitati zdravo dijete.

“Ljudi uopšte, pa i djeca konkretno, imaju sposobnost adaptacije na sve vremenske uslove. Promjena klime može ozbiljno djelovati na budućnost ljudske civilizacije, ali je značajno preuveličan uticaj ovih promjena na zdravlje jednog, konkretnog djeteta.

Loading...

Život savremene porodice danas se veoma razlikuje od onoga što je bilo uobičajeno prije 20 ili 30 godina.

Sve je drugačije: od njege djece, do kućne tehnike, klima-uređaja, hrane, ali i vremena provedenog na svježem vazduhu, pa i kvaliteta samog vazduha, sporta i rekreacije u dječjim ustanovama, i predškolskim, i školskim. Posebno pitanje je današnja medicinska etika.

Parola agresivnih farmakologa glasi: nema zdravih, postoje samo oni koji nisu dovoljno temeljno pregledani. Za svaki, pa i najmanji problem, farmaceutske kompanije su smislile lijek. Još jedan bitan faktor su kompjuteri koji ozbiljno utiču na savremeni odgoj i komunikaciju djece i roditelja.

Sve ovo navodim kako bih skrenuo pažnju na to da su roditelji skloni da razmatraju klimatske faktore kao opravdanje za sopstvene greške i ljenjost, jer se zdravlje i imunitet djeteta najprije formiraju načinom života. A mama i tata su ti koji oblikuju način života djeteta.

Kada roditelji ne mogu da procjene šta je dobro ili loše za njihovo dijete, kada ne umiju da organizuju pravilnu njegu, odnosno režim ishrane, vježbanja, šetanja, kupanja, ukazivanja osnovne medicinske pomoći pri čestim dječjim bolestima — sve to dovodi do toga da se roditelji “u horu” pozivaju na lošu klimu, zagađen vazduh, neorganizovanu državu, loše ljekare itd.

Još jedna tipična zabluda jeste to što je većina odraslih ubijeđena da postoji lijek koji na čudotvoran način može da utiče na jačanje imuniteta kod djece.

Takvi lijekovi zapravo ne postoje, a ono što je na rafovima u brojnim apotekama, to su sve “šarene laže”. Upotreba tih preparata služi samo da roditelji mogu da “lupe recku” da su učinili nešto dobro za svoje dijete. Drugi cilj prodavanja takvih lijekova jeste da se napune džepovi proizvođačima.

Ako želite da vaše dijete ne boluje, ako želite da se ono brzo i lako adaptira na životne uslove i okolnosti koji se jako brzo mijenjaju, onda čitajte, interesujte se. A prije svega toga ne dozvolite da dijete bude pretoplo odjeveno, nemojte ga previše hraniti, stimulišite svakodnevnu fizičku aktivnost i nemojte dijete držati u „sterilnim“ uslovima.

Sa djecom provodite više vremena na svježem vazduhu i nemojte davati djeci “čarobne” tablete za jačanje imuniteta. Prije svega, djeci su potrebni mama i tata”, izjavio je doktor Jevgenij Komarovski.

Izvor: novi-svjetski-poredak.com

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: