24.04.2016 u 17:56 | Voće, Zdravlje | Komentari

10 razloga zbog kojih volimo sok od rajčice!

Možda niste znali da su rajčice voće. Jako su ukusne, pristupačne i pružaju niz prednosti za zdravlje cjelokupnog organizma. Jedan od načina konzumiranja rajčice jest priprema soka od rajčica. Sok je kremast, ukusan i ima odlična nutritivna svojstva. Sok od rajčice uvijek pripremajte od svježih rajčica.

paradaiz-sok-pixabay

Štiti zdravlje debelog crijeva

Rajčice su jako dobar izvor likopena, koji smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva i prostate. Osobe koje svakodnevno konzumiraju rajčice imaju manji rizik od nastanka poremećaja u radu debelog crijeva. Visok udio vlakana i vode rajčice čini savršenima za poticanje rada debelog crijeva.

Potiče rad probavnog sustava

Sok od rajčice potiče rad probavnog sustava i smanjuje rizik od nastanka zavora. Odlična je kombinacija špinata i rajčice jer ovaj spoj potiče rad jetre i eliminira toksine iz tijela. Sok od rajčice ima moćno antiseptičko djelovanje, smanjuje rizik od nastanka dijareje i infekcija. Istraživanja su pokazala da je sok od rajčice učinkovit u prevenciji bubrežnih i žučnih kamenaca.

Smanjuje razinu kolesterola

Loading...

Sok od rajčice može smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i na taj način smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava. Sok od svježih rajčica je odličan izvor vlakana koji razgrađuju loš (LDL) kolesterol. Rajčice su jako dobar izvor niacina (vitamin B3) koji ima pozitivno djelovanje na razinu kolesterola u krvi.

Štiti zdravlje prostate

Rajčice su jako dobar izvor likopena i drugih fitonutrijenata koji poboljšavaju zdravlje prostate. Likopen u kombinaciji s karotenoidima može smanjiti rizik od nastanka raka prostate.

Rajčice sadrže:

rajcica-tablica

Štiti zdravlje gušterače

Istraživanja su pokazala da osobe koje unose visoku razinu likopena imaju za 30% manji rizik od nastanka raka gušterače. Postoje neki dokazi koji upućuju da karotenoidi i beta karoten (spojevi koje pronalazimo u sastavu rajčica) mogu smanjiti rizik od nastanka raka gušterače za čak 40%. Rak gušterače je jedan od najsmrtonosnijih tipova raka.

Ima odlična antioksidacijska svojstva

Rajčice su jako dobar izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka kancerogenih spojeva. Antioksidanti smanjuju rizik od nastanka kronične upale u tijelu pa redovita konzumacija rajčica može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa,astme i srčanih bolesti. Povećanje unosa antioksidanata je nešto najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje.

Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Rajčice su jako dobar izvor niacina, kalija, folne kiseline i vitamina B6. Dosadašnja istraživanja su pokazala da prehrana bogata rajčicama može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti za čak 30%.

Štiti zdravlje koštanog sustava

Rajčice su jako dobar izvor vitamina K koji je vrlo važan za rast i razvoj kostiju. Bez adekvatne količine vitamina K tijelo ne može pravilno apsorbirati kalcij, mineral koji kosti održava zdravima i smanjuje rizik od nastanka bolesti koštanog sustava.

Smanjuje razinu stresa

Rajčice su jako dobar izvor vitamina C koji smanjuje razinu hormona stresa u tijelu. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno konzumiraju rajčice već nakon tjedan dana imaju 25% veći udio vitamina C u tijelu i manju razinu hormona stresa.

Ljepša i zdravija koža i kosa

Svakodnevno ispijanje soka od rajčice može pomoći u poboljšanju zdravlja i izgleda kože. Istraživanja su pokazala da su rajčice odlične za prevenciju i ublažavanje akni. Rajčice vam mogu pomoći i u njezi kose jer vitamin K potiče njezin rast i sprječava prekomjerno ispadanje.

Izvor: centarzdravlja

Vaš komentar na članak: