27.12.2023 u 18:05 | Zanimljivosti | Komentari

TRLJA LI SE MAČKA UZ VAŠE NOGE: Evo šta vam tada pokušava reći

Šta vam vaša mačka pokušava reći kada se trlja uz vaše noge? Iako postoji nekoliko različitih razloga za ovu gestu, općenito je znak njihove ljubavi i predanosti prema vama.

macka

Pravo na vlasnika i okolinu

Mačke se oslanjaju na svoj osjet mirisa kako bi dobile informacije o svijetu oko sebe. Imaju žlijezde na bradi, obrazima, čelu i čak na šapama koje luče feromon. Ovaj feromon je bez mirisa za ljude, ali ga drugi psi i životinje lako mogu osjetiti. Ovi feromoni drugim životinjama govore mnogo toga o mački koja ih je ostavila za sobom, piše The Spruce Pets.

To može uključivati ​​informacije o tome je li mačka muško ili žensko, je li kastrirana i čak u kakvom je raspoloženju mačka bila u tom trenutku. Kada dođete kući s posla ili obavljate poslove, možda na koži nosite mirise drugih mjesta ili čak mirise drugih životinja. Kada se vaša mačka trlja uz vas, mogla bi pokušavati ostaviti svoj miris na vama, označavajući vas kao svoje vlasništvo.

Loading...

Drugim riječima, mačka drugim mačkama i životinjama poručuje: “Ovaj čovjek pripada meni!” Ovo je vrsta teritorijalnog ponašanja koje ukazuje na to da mačka želi imati snažnu vezu s vama.

Poziv na maženje i pažnju

Kada se vaša mačka počne trljati uz vaše noge kad se vratite kući nakon dugog dana na poslu, vjerojatno želi vašu pažnju. Možda samo želi svoju večeru, ali također bi moglo biti da želi da se igrate ili da je mazite.

Mačke koje posebno žele biti mažene mogu pokazati specifičnu vrstu trljanja glavom. Ako se vaša mačka trlja uz vaše noge, pružite joj ruku. Ako vaša mačka trlja glavu o vašu ruku, vjerojatno želi da ju pomazite.

Izražavanje nježnosti

Kao što smo već spomenuli, trljanje glave je često ponašanje koje, kada se izvodi na osobi, obično znači poziv za maženje. Također je znak da se mačka osjeća sigurno i opušteno oko osobe uz koju se trlja. To također znači da su sretne i zadovoljne u svom okruženju. Samouvjerene i vesele mačke imat će mekano lice bez napetosti oko očiju, ušiju ili brkova. Također će možda napraviti nekoliko sporih treptaja. Tijelo će im biti opušteno, ponekad će čak ležati na boku ili leđima.

Mačke se mogu trljati uz vaše noge iz različitih razloga. Bez obzira na to je li to način označavanja teritorija ili način privlačenja vaše pažnje, u osnovi je izraz nježnosti.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: