09.01.2021 u 16:13 | Zanimljivosti | Komentari

SVJETSKI POZNATI DOKTOR IZJAVIO: Ako ne znate ovih 10 stvari, za vas nema sreće i zdravog života!

Pravila sretnog i zdravog života svakako jesu izbalansirana ishrana i fizička aktivnost, ali to nije sve!

doktor

Poznati neurohirurg Aleksander Vlad Ćirije kaže da bez slijedećih 10 stavki teško da ćete ostvariti ovaj cilj.

1. Ko ustaje rano, sigurno će biti zdrav

Budite se što ranije, ako možete i sa prvim pijetlovima. Svakako, 9 sati je krajnja granica za buđenje, jer ćete u suprotnom cijelog dana zijevati i biti umorni.

2. Svjež vazduh garantuje zdrav mozak

Što više vremena provodite na svježem vazduhu i što češće luftirajte prostorije u kojima boravite. Mozak mora da dobija dovoljno kiseonika!

Loading...

3. Kretanje znači život

Na poslu pauzu iskoristite za šetnju, čak i za lagane vježbice. Čitavo tijelo će vam biti zahvalno, a vi ćete se bolje osjećati!

4. Dobar dan počinje jutarnjim tuširanjem

Razbudićete se, osvježiti, podići duh i suzbiti depresiju!

5. Doručak je vrijeme za potpuni odmor

Prvi obrok treba jesti u tišini, bez novina, televizije, mobilnog telefona. Fokusirajte se samo na hranu – i brzo ćete popraviti varenje.

6. Zdravlje u šoljici

Čaj ili kafu pijte polako, nikako ne “zavrat” i na brzinu. Isto kao i sa doručkom, popijte šoljicu omiljenog toplog napitka bez distrakcija sa strane.

7. Smijite se

Što češće to bolje! Mozak možete lako da prevarite – nasmiješite kao signal da je sve u redu, čak i ako nije, i mozak će sniziti nivo hormona stresa u tijelu!

8. Ručak mora da bude lagan

Podijelite porciju ručka sa prijateljem, kao što stara izreka kaže. Bolje i da ostanete malčice gladni nego da se prejedete. Ne tjerajte tijelo da radi nepotreban posao!

9. Večera još laganija od ručka

Opet ćemo citirati staru izreku: ”Večeru dajte neprijatelju”. Večernji obroci treba da budu najlaganiji mogući, jer ne bi trebalo unositi hranu koja je teška za varenje, poput mesa i masne hrane. Pustite tijelo da se odmori. Takođe, uveče ne bi trebalo piti alkohol, jer će vam uništiti san.

10. Spavanje je svetinja

U modernom društvu većina ljudi spava malo kako bi imali što više vremena za obavljanje različitih aktivnosti. Ali, ovo je potpuno pogrešan pristup, jer spavanje je jednako važno kao i hrana i vazduh. U krevet morate najkasnije u ponoć, upozorava dr Aleksander.

Izvor: stil

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: