11.06.2020 u 4:31 | Zanimljivosti | Komentari

Šta će se dogoditi ako prestanete da jedete hljeb?

Da li ste se nekad zapitali šta bi se dogodilo da izbacite hljeb iz ishrane, ili ste možda nekad čak i pokušali? Bez obzira na to da li ste izbacili rafinisane žitarice, žitarice od cijelog zrna ili ugljene hidrate uopšteno, učinci mogu varirati. Od sjajnih i potpuno očiglednih – poput smanjenja tjelesne težine, do nekih koji i nisu baš tako sjajni. Ovo je 8 stvari koje počnu da se dešavaju našem tijelu kad prestanemo da jedemo hljeb.

hljeb

1. Gubitak kilograma

Kada redukujete unos ugljenih hidrata, prvo što ćete primetiti je gotovo magičan gubitak kilograma. Ipak, to ne znači da ste izgubili masnoće, izgubili ste tek težinu vode koja se nakupila u organizmu. Kada su ugljeni hidrati skladišteni u tijelu u obliku glikogena, svaki gram ugljeni hidrat skladišti tri do četiri puta svoje težine u vodi. Kada odustenete od ugljenih hidrata, tijelo počne da troši zalihe glikogena pa se gubi velika količina vode.

2. Osjećaj prividnog gripa

Loading...

Da bi tijelo iskoristilo mast kao gorivo, prvo je mora razgraditi na male komadiće koji se nazivaju ketoni. Povećanje ketona uzrokuje zadah, suva usta, umor, slabost, vrtoglavicu, nesanicu i mučninu. U stvari, osjećate se kao da imate grip. Tijelo se polako prilagođava da funkcioniše na ketonima pa prestaje da se osjeća tako loše, ali oni tijelu još uvijek nisu omiljeni izvor energije.

3. Povećana potreba za slatkim

Prerađeni šećeri su poznati po tome što podižu vrijednosti insulina do neviđenih visina da bi se vrijednost ubrzo naglo spustila. Ovakva kriva kretanja vrijednosti šećera aktivira centre za zavisnost u mozgu vodeći ka stalnom potrebom za slatkim. Ako uzimamo hranu bogatu vlaknima, nivo šećera možemo održati stabilnima i smanjiti potrebu za slatkim.

4. Srčane bolesti

Rizik od srčanih bolesti može padati ili rasti. Ta velika razlika zavisi od toga koju vrstu žitarica ste prestali da jedete. Na primjer, studija objavljena 2014. u jednom magazinu istakla je da rafinisani šećeri podižu nivoe masnih kiselina u tijelu koje povećavaju rizik od obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa tipa II. S druge strane, žitarice od cijelog zrna poboljšavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa tipa II.

5. Osjećaj tromosti

Cjelovite žitarice su dobar izvori gvožđa, magnezijuma i vitamina B, koji su svi važni za održavanje energije, a mnogim ljudima već ionako nedostaje magnezijum. Pored toga, kako su tijelu ugljeni hidrati omiljeni izvor energije, njihovim nedostatkom usporavaju se sve ćelije u tijelu.

6. Neredovna stolica

Cjelovite žitarice igraju najvažniju ulogu u tome koliko vlakana ste unijeli hranom. Istraživanje u Americi pokazalo je da 92 posto odraslih hranom ne unosi dovoljno žitarica. Vlakna, ne samo da pomažu stabilizaciji vrijednosti šećera, nego smanjuju rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti, isto tako pomažu održavanju redovne probave i pražnjenja crijeva.

7. Razdražljivost

Niste neraspoloženi samo jer ste hljeb u sendviču zamijenili listom salate. Ugljeni hidrati, cjeloviti ili rafinisani, povećavaju neurotransmiter serotonin u mozgu. Kada prestanete da jedete zdrave cjelovite žitarice i vaše raspoloženje se mijenja.

8. Manje energije

Ugljeni hidrati su glavni izvor energije našem tijelu. Smanjenim uzimanjem opada nam energija, u tijelu se smanjuje i nivo skladištenih ugljenih hidrata pa pada i sposobnost vježbanja, a rezultati treninga su slabiji.

izvor: kurir

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: