12.03.2020 u 6:38 | Zanimljivosti | Komentari

Naučnici odgovorili na ključno pitanje – hoće li dolazak visokih temperatura ‘ubiti’ korona virus?

Studija Univerziteta Sun Yat-sen u kineskom Guangzhou otkriva da određena temperatura pogoduje širenju korona virusa, piše South China Morning Post.

epidemija

Studija, koja je objavljena prošlog mjeseca i koja još mora proći recenziju, sugerira da toplina ima značajan utjecaj na koronavirus te da bi toplina mogla značajno utjecati na njegovo širenje.

Korona virus je, kako se navodi u studiji, osjetljiv na visoke temperature, koje bi mogle utjecati na sprječavanje njegovog širenja u zemljama s toplijom klimom, dok bi zemlje s hladnijom klimom trebale uvesti strože kontrole po pitanju virusa.

U mnogim zemljama svijeta vlade i stručnjaci se nadaju da će se broj oboljelih smanjivati s toplijim vremenom, no druga studija koju je objavila grupa istraživač, među kojima je i epidemiolog Marc Lipsitch Univerziteta Harvard, otkriva da je širenje korona virusa moguće i u područjima s različitom količinom vlage u zraku.

Loading...

“Same vremenske prilike, poput povećanja temperature i vlažnosti zraka neće nužno utjecati na opadanje broja zaraženih od korona virusa bez implementacije zdravstveno javnih mjera”, navodi se u toj studiji.

Naime, grupa naučnika svoju studiju temelji na podacima svakog slučaju korona virusa koji je potvrđen između 20. januara i 4. februare, što uključuje više od 400 kineskih gradova i regija.

Podaci su uspoređeni s meteorološkim podacima za januar, a analiza je pokazala da je broj zaraženih narastao dok je temperatura zraka iznosila 8.72 stupnjeva Celzijevih, da bi nakon toga broj zaraza počeo padati.

“Temperatura zraka ima utjecaj na okolinu u kojoj ljudi žive te ona može imati i ulogu po pitanju kontrole epidemija”, navodi se u studiji.

Hassan Zarakaet, stručnjak Centra za infektivne bolesti na američkom Univerzitetu Beirut, tvrdi pak da toplije i vlažnije vrijeme može utjecati na manji prijenos korona virusa.

“Još uvijek učimo o tom virusu, ali ono što znamo o drugim korona virusima može nam biti od pomoći”, tvrdi Zarakaet.

“Ako nam vremenske prilike uspiju pomoći u smanjivanju prijenosa virusa, onda možemo zaustaviti njegov daljnje širenje”, tvrdi.

Mike Ryan, šef odjela za hitne situacije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, poručio je javnosti da se pretjerano ne nada da će epidemija nestati automatski s dolaskom ljeta.

“Moramo pretpostaviti da će se virus i dalje širiti. Davali bi ljudima lažnu nada kada bismo rekli da će on nestati poput prehlade, no ne možemo to tvrditi jer za to još ne postoje dokazi”, kazao je.

Izvor: Jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: