07.04.2020 u 12:17 | Zanimljivosti | Komentari

Naučnici prognozirali kada će biti kraj aktivnosti virusa korona

Naučnici očekuju sniženje aktivnosti virusa korona do ljeta, jer dolazi toplije vrijeme, što ne pogoduje virusu, rekao je zamjenik direktora za inovacije Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Paster” u Sankt Peterburgu Aleksandar Semjonov.

laboratory-2815632_640

“Sad nam stiže ljeto, svuda će porasti temperatura, biće povećana insolacija, ultraljubičasto zračenje i slično. Virus korona određeno vrijeme opstaje u okruženju, ali ne može zauvijek. Nadam se da će na ljeto aktivnost virusa oslabiti.

Optimalna temperatura za prenos virusa je od pet do 12 stepeni, upravo ono što sada imamo u evropskom dijelu Rusije. Takvi uslovi su povoljni za širenje virusa, dok toplota, očigledno, nije“, istakao je Semjonov, prenosi “Rusija 1“.

Prema njegovim riječima, ljeto još nije nastupilo i nema dovoljno podataka koji bi potvrdili njegove pretpostavke.

“Postoji velika vjerovatnoća da će se sa koronom desiti isto kao i sa virusom atipične pneumonije, koji je preplašio cijeli svijet 2003-2004. godine, kada je vladala epidemija SARS-a. I vidite, 17 godina kasnije nestao je bez traga“, podsjeća stručnjak.

Direktor državnog naučnog centra „Vektor“ Rinat Maksutov takođe smatra da postoji nekoliko mogućih scenarija, kada je riječ o virusu korona.

“Vjerovatno će preći u sezonsku bolest, što zači da će se ovaj virus stalno nalaziti među ljudskom populacijom, po analogiji sa drugim virusima korona i gripom, ali, moguće, sa većim brojem teških slučajeva“, ističe on.

Izvor: nezavisne

Vaš komentar na članak: