19.01.2021 u 22:35 | Featured, Recepti, Zdravlje | Komentari

PRIRODNI PROBIOTIK, SPAS MNOGIMA: Očistite crijeva, izbacite višak vode i toksine iz organizma

Ovaj napitak je savršen probiotik, a uz to i čisti organizam. Poremećaji probave su ono sa čim se svako od nas suočava s vremena na vrijeme. Stoga nam je potrebno sredstvo koje će sprečiti ovo stanje ili nam pomoći da se vratimo u normalu.

chia-seeds-3974072_1280

Donosimo vam recept za napitak koji čisti tijelo, poboljšava rad probave i daje vam osjećaj lakoće.

Potrebno je:

500 ml mlake prokuvane vode; 1 čajna kašičica čia sjemena; sok od 1 limuna; sok od 1 grejpfruta; narendan komadić svježeg đumbira.

Loading...

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu pa joj dodajte đumbir i pustite da voda provri dok se đumbir skuva (oko 5 min). Kada se voda prohladi dodajte joj sok od limuna i grejpfruta, čia sjeme i ostavite da odstoji još jedno 15 do 20 minuta. Konzumirajte tokom dana.

Dozvoljeno je dodati neko bobičasto voće u mješavinu, ukoliko želite ljepši ukus.

Čia sjemenke

Čia sjemenke imaju veliku količinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Kada se potope u vodi, postaju 15 djelotvornije jer formiraju neku vrstu gela koji zasićuje tijelo, dalje energiju i čisti nam probavu.

Jedna porcija sadrži preporučenu dozu vlakana dnevno, a ovo sjeme pomaže da se reguliše nivo insulina, te da se poboljša proces varenja. Čia sjeme koje u želucu stvara žele, djeluje kao probiotik, podstičući stvaranje dobrih bakterija koje održavaju zdravlje crijevne flore. Izuzetno su korisne za mršavljenje.

Limun

Po svom hemijskom sastavu, sok od limuna je sličan digestivnom soku. Stoga limun doprinosi boljem procesu varenje i čišćenju crijeva. Sok od limuna smanjuje nadimanje, stimuliše jetru i uklanja toksine.

Grejpfrut

Grejpfrut sadrži triptofan koji nam omogućava da se smirimo i relaksiramo, pa samim tim podstiče zdrav san i ublažava iritirajuće simptome nesanice. Grejpfrut sadrži i mnogo vode s čim se sprečava dehidracija organizma. Ovo voće pravi neku vrstu restartovanja cijelog organizma, pa se preporučuje konzumiranje umjesto doručka ili uz doručak.

Đumbir

Prednost đumbira je njegova sposobnost da održava zdravlje i spreči probavne smetnje. Uklanja žgaravicu, nadutost i bol u stomaku.

Napomena: Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Nemojte se oslanjati samo na alternativnu medicinu, potražite stručno mišljenje.

Izvor: alo

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: