23.02.2024 u 18:48 | Zanimljivosti | Komentari

Jutarnja kafa vas nije razbudila? Doručku dodajte ovu namirnicu kako biste produžili efekat kofeina

Bilo da se radi o ranoj smjeni ili ritualu za početak dana, kafa je svakodnevno spas za mnoge. Međutim, oni koji nisu popili onoliko šoljica koliko bi željeli mogu brzo primijetiti da kofein počinje da nestaje dok se potreba za drijemanjem povećava, pise klix.ba

kafa-pixabay

Dok mnogi od nas u ovom trenutku već spremamo i drugu džezvu, međutim profesorica hemije na Bryn Mawr koledžu otkrila je zašto biste vjerojatno trebali preskočiti tu drugu šoljicu kafe tako rano ujutru. Također, dodala je kako biste umjesto toga trebali dodati ne tako očekivanu namirnicu vašem doručku.

Ta neočekivana stavka za doručak je grejpfrut koji bi potencijalno mogao produžiti efekte kofeina kako bi vam pomogao da prebrodite popodnevni pad kada samo čekate da sat otkuca 16 sati.

Michelle Francl, profesorica hemije na Bryn Mawr koledžu, rekla je tokom ove sedmice na webinaru Chemistry World: “Ako jedete puno grejpfruta, možete povećati vrijeme zadržavanja kofeina u sistemu”.

Loading...

Ako niste ljubitelj, profesorica je dodala da bi vam energiju mogli pružiti i kupus, brokula i prokulice.

Pored ovoga, stručnjak za spavanje je nedavno preporučio kako kafu ne biste trebali piti u prvom satu nakon buđenja.

“Kada se govori o ključnoj prvoj šoljici kafe ujutro, mnogi ljudi imaju tendenciju da posegnu za džezvom u prvih 5-10 minuta nakon buđenja”, rekao je Rex Isap, stručnjak za spavanje i izvršni direktor kompanije Happy Beds.

Međutim, da biste iskoristili sve prednosti kofeina, trebali biste sačekati najmanje sat vremena, preporučio je.

“Kada se probudimo, naši nivoi kortizola, često povezani sa stresom, su na vrhuncu. Iznenađujuće, kortizol povećava budnost. Kofein dok su nivoi kortizola već visoki može suprotstaviti ovaj efekat, što može dovesti do tolerancije na kofein”, dodao je.

Dakle, što ranije popijete kafu, to će na kraju biti manje efikasna.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: