08.02.2018 u 21:28 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

KOJI DIO GLAVE VAS BOLI: To vam otkriva pravi uzrok BOLI, a ovdje su i rješenja!

Ovisno gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog puknuće žile u mozgu što je opasno po život.

tenziona-glavobolja

Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to svakako treba provjeriti kod liječnika jer može pokazivati kako se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom tlaku…

Također, po savjet liječnika treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja te pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, otkriva portal Diply.

Šest vrsti glavobolje:

1. Javlja se u jednoj polovici glave

Loading...

Radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznat ćete ju po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma te mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem
U pitanju je tenzijska glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osjećaj kao da ju netko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak…
Ovdje se radi o takozvanoj Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dva tjedna do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napadaja mogu proći i godine. U vrijeme trajanja boj se javlja svaki čak i svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

4. Bol u predjelu čela
U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu
Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kralježnici i vratu, na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svježi zrak…

6. Bol kod sljepoočnica
Pojavljuje se ako netko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim boli u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomiče. Dobro je posjetiti liječnika.

Kako spriječiti i liječiti glavobolje?

  • Radite na prevenciji: Naučite neku tehniku opuštanja i redovito je prakticirajte. Vodite računa da dovoljno spavate, kao i o kvaliteti sna, te svakodnevno izdvojite malo vremena za opuštanje.
  • Ako radite za računalom ili dugo sjedite tijekom dana, uvedite u praksu česte kraće pauze tijekom kojih ćete se istegnuti i promijeniti položaj.
  • Ako osjećate probleme u vratnoj kralježnici ili kralježnici, obavite potrebne preglede i posavjetujte se s liječnikom o tome koje vam vježbe mogu pomoći.
  • Redovito provjeravajte vid i nabavite naočale ako je potrebno. Što češće boravite na svježem zraku jer boravak u zatvorenim zagušljivim prostorijama može potaknuti glavobolju.
  • Pijte dovoljno tekućine: vode, čaja, prirodnih sokova. Tekućina potiče čišćenje otrova iz organizma, koji također mogu potaknuti glavobolje.
  • Bavite se redovito tjelovježbom, s naglaskom na vježbama i tehnikama koje opuštaju, kao što su joga ili tai chi. Pazite na prehranu i izbjegavajte pretjerivanje s alkoholom te prestanite pušiti.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: