30.11.2020 u 22:53 | Zanimljivosti | Komentari

Da li je moguće imati ASIMPTOMATSKU UPALU PLUĆA? Pulmolog dr Branimir Nestorović otkriva na koje simptome treba paziti!

Da li je moguće imati asimptomatsku upalu pluća? Pulmolog dr Branimir Nestorović otkriva na koje simptome treba paziti.

Dr-Nestorović-pluca

U razgovoru za “Telegraf” dr Branimir Nestorović tvrdi da u slučaju kovida nema zapaljenja pluća bez ijednog simptoma. Iako je moguće, kaže, imati asimptomatsku upalu pluća, što se i inače dešava retko, u slučaju kovida to nije moguće.

– Definicija kovid-19 pneumonije prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je temperatura preko 38 stepeni, otežano disanje i zasjenčenje tipa mliječnog stakla na snimku pluća.

Dakle, nema zapaljenja pluća bez ovih simptoma – kaže on u izjavi za “Telegraf“.

Loading...

Otežano disanje, mliječno staklo i temperatura su upravo i znakovi da je SARS-CoV-2 prešao na pluća, da inficirane ćelije umiru, zbog čega organizam ne može da održi pluća čistim.

Zapaljenjem može da se objasni zašto je suvi kašalj jedan od prvih simptoma, a isto vazi i za otežano disanje i stvaranje šlajma.

OBRATITE PAŽNJU NA OVE SIMPTOME:

Ostali simptomi koji mogu da se jave u ovoj fazi su zamor, upala grla, glavobolja, bol u zglobovima ili mišićima, jeza i kijavica.

Nakon pet dana hronični bolesnici bi mogli da imaju otežano disanje, a sedam dana je potrebno prije nego što završe u bolnici. Lakši slučajevi obično prođu za ovo vrijeme.

Srednje teški i teški bolesnici će dobiti upalu pluća koja može da varira od oblika koji nije životno ugrožavajuć do ugrožavajućeg.

Ovi bolesnici mogu da se oporave u roku od nekoliko dana, ali nekima je potrebno i nekoliko nedelja.

Međutim, kod nekih bolesnika sa teškim oblikom infekcije i kod onih koji su kritični simptomi mogu naglo da se pogoršaju, tako da pređu u sindrom akutnog edema pluća.

Izvor: telegraf

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: