15.01.2018 u 7:31 | Zanimljivosti | Komentara:

AKO VAM MAČKA LEGNE NA STOMAK, pazite, to može da znači SAMO JEDNU STVAR

Svima je poznato kako kućni ljubimci imaju pozitivan utjecaj na raspoloženje vlasnika, ali vjerujemo kako niste znali da oni utječu i na fizičko stanje organizma.

macka

Najnovije studije pokazale su da zvuk koji mačke ispuštaju kad predu može pozitivno da utječe na ljudsko zdravlje.

Ovo su prednosti:

Smanjenje stresa

Mačke kad predu, njihov zvuk kreće se na frekvenciji od oko 25 Hz. Budući da je obično riječ o niskoj frekvenciji mačijeg predenja, tada dolazi do opuštanja tijela i uma. Kada se te frekvencije prenesu sa mačijeg tijela na tijelo njenog vlasnika, doći će i do snižavanja hormona stresa u tijelu čovjeka.

Dolazi do snižavanja krvnog pritiska

Osim što zvuk predenja umanjuje stres, on uspješno i snižava krvni pritisak.

Loading...

Pomoć pri disanjuLjudi koji imaju problem sa povremenim gubitkom daha rekli su kako im je mačka pomogla da taj problem nestane, a sve zahvaljujući njenom predenju na njihovom stomaku.

Liječi kosti

Najnovija istraživanja pokazala su kako zvuk mačijeg predenja pomaže u zarastanju preloma. Naime, vibriranje na frekvenciji od 25 do 50 Hz, ubrzava zarastanje kostiju.

Smanjenje srčanih oboljenja

Studija koja je provedena na Univerzitetu u Minesoti pokazala je kako vlasnici mačaka imaju do 40% manju šansu da obole od neke bolesti srca, a sve zbog toga što mačka na stomaku umanjuje nivo stresa i krvnog pritiska.

Borba protiv upala

Ako imate mačku kući, vjerujemo kako će vam biti drago da saznate i kako mačka na stomaku pomaže u borbi protiv upala, ali i otoka u zglobovima i tetivama.

Izvor: atma

loading...
Loading...

Vaš komentar na članak: