26.11.2017 u 18:09 | Zanimljivosti | Komentari

10 pokvarenih trikova kojima vas podsvjesno tjeraju da bacate previše novca za hranu

Skoro svakoga dana odlazimo u supermarkete, a opet rijetko razmišljamo o našim kupovnim navikama koje su potpuno pogrešne. Neke naizgled trivijalne stvari mogu nanijeti ozbiljnu štetu našem kućnom budžetu. Da bismo vam pomogli, mi smo napravili listu uobičajenih grešaka u kupovini. Još važnije, naučit ćemo vas kako da uštedite novac, a da ne morate da žrtvujete kvalitet.

1. Kupujete proizvode pogrešnim redosljedom

kupujete-proizvode-pogresnim-redosledom-0

Često nam je teško da ograničemo broj proizvoda koje ćemo kupiti. Logičnije da kupujete više proizvoda koji su dobri za vaše zdravlje. Ako ne možete da odolite da ne napunite kolica do vrha, započnite kupovinu na odjeljku za povrće: zeleniši i povrće zauzimaju puno prostora, pa neće biti mnogo mjesta za jeftine i nezdrave stvari, piše “Fokuzz“…

2. Ne znate cijene proizvoda koje kupujete redovno

ne-znate-cene-proizvoda-koje-kupujete-redovno-1

Pokušajte da zapamtite ili čak zapišite cijene proizvoda koje kupujete redovno. Ovo će vam pomoći da ne nasjednete na lažne akcije i sniženja, dok je cijena zapravo ostala ista. Sljedeći put kada odete u supermarket, napravićete manje neplaniranih kupovina i bolje ćete iskoristiti prave popuste.

3. Ne planirate unaprijed

ne-planirate-unapred-2

Loading...

Ovo se ne odnosi samo na vašu listu za kupovinu, već i na sedmični plan jela u kući. Ako isplanirate obroke od ponedeljka do petka, uvijek ćete znati šta je potrebno da kupite da biste spremili jelo. Na ovaj način, manje su šanse da kupite nešto beskorisno.

4. Ne obraćate pažnju na težinu proizvoda

ne-obracate-paznju-na-tezinu-proizvoda-3

Hajde da zamislimo da su na polici dva na izgled slična pakovanja maslaca, jedno malo jeftinije od drugog. Ne žurite da kupite ono koje manje košta! Najprije provjerite težinu proizvoda. Možda se ispostavi da skuplji proizvod ima veću gramažu. Kada uporedite cijenu i gramažu, imaće viša smisla kupiti skuplji od jeftinijeg proizvoda.

5. Ne obraćate pažnju na popuste

ne-obracate-paznju-na-popuste-4

Postoje specijalne aplikacije koje skupljaju informacije o ppopustima u supermarketima u vašoj blizini. Ovo vam omogućava da uporedite istih proizvoda u različitim prodavnicama da biste pronašli najbolju ponudu.

6. Izbjegavate jeftine proizvode

izbegavate-jeftine-proizvode-5

Razne žitarice, šećer, so, začini i drugi slični proizvodi mogu se kupiti po razumnim cijenama. Na primjer, jednostavno pakovanje šećera podjednako je dobro kao i proizvod koji se prodaje u atraktivnim pakovanjima.

7. Birate proizvode koji stoje najbliže ivici police

birate-proizvode-koji-stoje-najblize-ivici-police-6

Da biste pronašli najsvježije proizvode, uvijek pogledajte pozadi na polici. Radnici u proizvodima na prednji dio police stavljaju proizvode kojima ističe rok.

8. Padate na marketinške trikove

padate-na-marketinske-trikove-7

Biljno ulje sa “vitaminom E”, so bez “GMO-a”, jaja sa narandžastim žumancetom… Svi ovi marketinški trikovi imaju dobrog efekta na prodaju. Ali prije nego što kupite nešto od ovih “jedinstvenih” proizvoda, zapitajte se da li su oni zaista tako ekskluzivni? Sjeme suncokreta sadrži vitamin E, pa će ga sigurno biti i u suncokretovom ulju. Sa druge strane, GMO proizvodi su biljnog ili životinjskog porijekla (pa ovo isključuje so). Što se tiče jarko obojenih žumanaca – proizvođači ovo postižu dodavanjem specijalnog sastojka hrani za kokoške.

9. Ne probate nove proizvode

ne-probate-nove-proizvode-8

Mnogi od nas kupuju proizvode jednog brenda, plašeći se da ispobaju nešto drugačije. Međutim, proizvođači novih, manje poznatih brendova često prodaju kvalitetne proizvode po značajno manjoj cijeni. Ne plašite se da eksperimentišete. Ovo vam neće samo uštedjeti novac, već ćete otkriti nove i zdravije ukuse.

10. Ignorišete sopstvene brendove marketa

ignorisete-sopstvene-brendove-marketa-9

Skoro svaki supermarket prodaje razne proizvode pod sopstvenom markom. Ovi proizvodi koštaju manje od proizvoda poznatih brendova. Istovremeno, njihov kvalitet nije ništa lošiji i jedina je razlika u jednostavnijoj ambalaži. Ove proizvode prave iste fabrike kao i proizvode poznatih brendova.

Izvor: fokuzz

Vaš komentar na članak: