28.06.2016 u 16:40 | Recepti | Komentari

RECITE STOP KOMARCIMA: Saznajte zašto je med odličan borac protiv ovih napasnika!

Ljudski organizam proteine iz njihove sline prepoznaje kao strano tijelo zbog čega reagira naš imunološki sustav. Tada organizam oslobađa histamine, a upravo je histaminska reakcija ta koja uzrokuje svrbež.

KOMARAC-pixabay

Ljetni vrući dan idealna su podloga za ‘napade’ dosadni napasnika – komaraca. Kada nas komarac ugrize, dok siše našu krv on istovremeno i ubrizgava slinu koja sadrži antikoagulans koji sprečava zgrušavanje krvi oko mjesta ugriza. Ljudski organizam proteine iz njihove sline prepoznaje kao strano tijelo zbog čega reagira naš imunološki sustav. Tada organizam oslobađa histamine, a upravo je histaminska reakcija ta koja uzrokuje svrbež.

Global Healing Center donosi neke načine kako spriječiti svrab komaraca. A odlična stvar je što većinu ovih stvari imate u svojem domu.

Ledena terapija će ublažiti svrbež i spriječiti naticanja na mjestu uboda. Led “umrtvi” živce koji uzrokuju svrbež i bol.

Loading...

Eterična ulja, poput ulja čajevca ima protupalno djelovanje i pomaže kod svrbeža. Zbog svog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja sprečava i infekcije. Ulijte dvije ili tri čaše octa u toplu kupku ili nekoliko kapi na komadić vate i prislonite na mjesto uboda. Ocat od jabuke je možda i najdjelotvorniji jer ima neznatno manje kiseline.

Med ima širok spektar djelovanja na sveukupno zdravlje, uključujući i protupalno djelovanje i antibakterijska svojstva. Malo meda utrljajte izravno na mjesto uboda komarca.

Soda bikarbona ima alkalnu komponentu koja neutralizira ph balans kože. Malo sode bikarbone utapkajte na mjesto uboda kako bsite smanjili osjećaj svrbeža.

Sok ili kora limuna i limete “ubija” sve vrste bakterija, ali koristite ih samo ako nećete izlaziti na sunce.

Stavite malo paste za zube sa metvicom( pepermint) na mjesto uboda. Umjesto paste za zube možete koristiti i eterično ulje ili kremu na bazi mente.

Pomiješajte mlijeko i vodu u jednakim omjerima i stavite oblog na mjesto uboda. Ovo je vrlo efikasan lijek i pomaže kod smanjenja upala, smanjuje svrab i naticanje. Ovo je dobar način i za ublažavanje opeklina od sunca.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: