17.11.2020 u 10:55 | Recepti, Zdravlje | Komentari

ŽENE, OPREZ! 8 ZNAKOVA DA SA VAŠIM ZDRAVLJEM NEŠTO NIJE UREDU: Ako primijetite broj 4. – ODMAH DOKTORU

Tijelo zene se stalno mijenja, zbog cega im je tesko da primjete zdravstvene probleme u ranoj fazi. U stvari, prosjecna zena ceka trinaest sedmica da posjeti doktora nakon sto primjeti prve simptome teske bolesti.

stomak

Ipak, ako obratite paznju i na najmanje promjene na vasem tijelu, moci cete da odrzite zdravlje vaseg tijela i sprijecite vece probleme.

Postoji osam ne-ocitih znakova koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme koje zene ne smiju ignorisati.

1. Vas stomak je napuhan

– Za neke zene, napuhan stomak je normalan dio mjesecnice. Ali, ako niste skloni nadutosti u ovomm periodu, a ova promjena vam se desi i traje vise od dvije sedmice, onda znajte da je nesto u vasem tijelu nije u redu.

Jedan od razloga za ovu pojavu je endometroza, zbog koje vas stomak moze nateci u bilo koje doba i vremenom se pogorsavati. Ovo je nepredvidljiva pojava, nadutost se moze zadrzati danima ili cak sedmicama, ili nestati nakon nekoliko sati. Osim toga, stalna nadutost moze biti znak raka dojke ili jajnika.

2. Imate akne na bradi

-Oko dvijee sedmice prije menstruacije, u vasem tijelu se povecava progesteron i estrogen. Zbog ove hormonske romjene, mozete imati akne na vasoj bradi, koje nakon nekog vremena nestanu.

Loading...

Ipak, ako stalno imate akne na vasoj bradi ili vilici, to moze znaciti da imate problem sa hormonima i trebalo bi da posjetite doktora prije nego bude prekasno.

3. Osjecate bol kada vjezbate

Ako cesto osjecate bol u stomacnom predjelu kada trcite, hodate ili cak stojite duze vremena, to moze znaciti da vas endometrij-sluznica materice, raste izvan mjesta na kojem bi trebalo.

U tom slucaju, strane endometrijske celije vezu vase unutarnje organe jedan za drugi, sto uzrokuje bol i ne mozete da vjezbate.

4. Osjecate bo u donjem dijelu ledja i nogama<

-Bol u donjem dijelu ledja u toku menstruacije kod zena je uobicajen i smatra se normalnim.

Ipak, ako vas boli u donjem dijelu ledja i ramenima prije, u toku i poslije menstruacije, skupa sa napetosti u misicima u ovim djelovima tijela, onda vjerovatno imate endometrozu.

Jos neki simptomi endometroze su: ukocenost, trnjenje, i bol u nogama.

Ova bol se moze prosiriti sa jedne na obje noge, i pogorsati se prije menstruacije.

5. Imate krvne ugruske za vrijeme menstruacije

-Kod svake zene menstruacija je drugacija, moze biti svjetlija, tamnija, obilnija itd. Apsolutno je u redu ako primjetite ugrusak ili dva s vremena na vrijeme.

Ipak, ako vasa krv potamni, i imate stalno ugruske koji su veliki, to moze znaciti da imate fibroide materice. Ove izrasline na materici nisu kancerogene, ali mogu izazvati abnormalno krvarenje i probleme sa mokrenjem.

6. Odjednom vam se ne jede omiljena hrana

-Da li se osjecate siti cijelo vrijeme, i imate problema da pojedete i namjanji obrok? Da li ste skroz izgubili apetit? Sve ove promjene u vasem uobicajenom nacinu ishrane, mogu biti znak raka jajnika, pogotovo ako su popracene bolom u abdomenu, i ako vam se stolica promjenila.

7. Opada vam kosa

-Gubitak kose je jedan od vidljivih simptoma niskog testosterona – hormona koji vam daje zdravlje kosi, produktivnosti i odrzava ga. Siguran znak neravnoteze ovog hormona je opadanje kose koje vremenom dovodi do celavosti.

Također, gubitak dlaka na vasem tijelu moze biti znak ovog problma, ali ovaj simptom se teze primjeti, pogotovo ako redovno brijete vase noge i pazuhe.

8. Uvijek vam je ili pre-vruce ili pre-hladno

Ako vam nikad nije ugodno na sobnoj temperturi, onda vjerovatno imate hormonski disbalans. Jedan od razloga za to moze biti kolicina estrogena u vasem tijelu – hormona koji regulise zensku reprodukciju.

Normalno, kolicina ovog hormona u vasem tijelu se mijenja u toku zivota i menstrualnog ciklusa, ali ponekad moze biti problem u tome da ga vase tijelo ne proizvodi.

Kolicina estrogena moze uticati na temperaturu vaseg tijela. Po pravilu, nizak estrogen uzrokuje valove vrucine, dok, visok estrogen uzrokuje da vam je stalno hladno na rukama i nogama.

Izvor: novi

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: