23.10.2020 u 20:28 | Recepti, Zanimljivosti | Komentara:

Poslije infarkta u ovoj ishrani je spas! A pomoći će vam i ELIKSIR ZA SRCE

Stručnjaci su procijenili da ishrana bogata vlaknima pomaže onima koji su preživjeli infarkt da se bolje oporave i duže žive. Nakon infarkta čovjek mora da promijeni životne navike.

infarkt

Vlakna ubrzavaju oporavak

Najvažniju ulogu u oporavku igra raznovrsna i zdrava ishrana jer pomaže da se organizam snabde svim važnim hranljivim sastojcima.

* Najbolji izvori dijetalnih vlakana su povrće, voće, koštunjavo voće, žitarice, mahunarke i razne sjemenke

* Žvaćite koricu limuna jer blagotvorno djeluje na srce (samo ako je organskog porijekla)

* Slobodno popijte po čašu crnog vina nekoliko puta sedmično

zastita-od-infarkta-2

– Ishrana treba da bude usmjerena na rješavanje povišenog nivoa masnoća u krvi, visokog krvnog pritiska i povišene tjelesne težine, pogotovo visokog procenta visceralnih masti koje direktno okružuju unutrašnje organe – ističe Jovana Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar.

Loading...

Tačnije, treba popraviti greške u ishrani koje i dovode do kardiovaskularnih bolesti, a to su pretjerani unos masne hrane, zasićenih masnoća i holesterola, transmasnih kiselina. S druge strane, prisutan je nedovoljan unos omega-3 masnih kiselina, povrća, voća, dijetnih vlakana i antioksidanata.

U ishrani nakon infarkta posebno je važan unos dijetnih vlakana kojih najviše ima u povrću, voću, koštunjavom voću, žitaricama, mahunarkama i raznim sjemenkama.

– Vlakna su složeni ugljeni hidrati u hrani, koji se ne vare u crijevima, već upijaju vodu i bubre praveći gel koji upija šećere, masnoće i pojedine toksine iz crijeva – objašnjava naša sagovornica.

Eliksir za srce
POTREBNO JE

10 svježih stabljika peršuna, 1 litar domaćeg crnog vina, 2 kašike vinskog sirćeta, 300 g prirodnog meda

PRIPREMA

Peršun potopite u vino, pa dodajte vinsko sirće i kuvajte desetak minuta na tihoj vatri. Nakon toga dodajte med. Dobijeni sirup procijedite dok je još vruć, pa ga prohlađenog sipajte u staklene flaše koje ste prethodno isprali alkoholom.

Integralne žitarice za doručak

Prema preporukama iz 2010. godine žene bi trebalo da unose najmanje 25 grama, a muškarci ne manje od 38 grama dijetnih vlakana na dan. Ove preporuke odnose se na osobe mlađe od 50 godina. Preporuka za žene poslije 50. godine je 21 gram, a za muškarce 30 grama dijetnih vlakana na dan.

– Idealan način da se ispoštuje ova preporuka jeste uključivanje zdravih namirnica u jelovnik, naročito proizvoda od cijelog zrna žita (hljeba, testenina, pahuljica i mekinja od cijelog zrna, integralni pirinač), leguminoza (mahunarki), voća (malina, borovnica, ribizla, jagoda , kupina), kao i koštunjavog voća (badema, pistaća) – navodi Jovana Srejić Ferluga.

Šta ne smijete preskakati

Biljna vlakna su sastavni dijelovi biljnih ćelija koji, unijeti hranom, u tankom crijevu ne podleijžu procesu varenja. U debelom crijevu, pod dejstvom bakterija, samo se djelimično razgrađuju. Uglavnom se sastoje od složenih ugljenih hidrata: celuloze, hemiceluloze, pektina i lignina. Evo gdje ih ima najviše:

Celuloza: mekinje, integralne žitarice, boranija, kupus, brokoli, šargarepa, suvo voće, paprika, krastavac, jabuka)

Hemiceluloza: mekinje, žitarice, slačica, integralne žitarice

Pektini: grejpfrut, limun, pomorandža, šljiva, breskva, bobičasto voće, boranija, grašak, bundeva

Lignini: kruška, jagoda, rotkvice, plavi patlidžan, mekinje

Inulin: čičoka, korijen celera

Američka Škola za javno zdravlje proučila je dvije američke studije sprovedene na 4.000 muškaraca i žena nakon što su preživjeli infarkt. Pratili su ih u prosjeku devet godina nakon srčanog udara. Zaključak je da su se najveće šanse za preživljavanje pokazale kod onih koji su jeli hranu bogatu vlaknima, a uglavnom su ih unosili tokom doručka, preko žitarica.

Svaki peti pacijent koji je jeo najviše vlakana imao je 25 odsto manji rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka tokom devet godina, a kod onih koji su vlakna najmanje jeli rizik je bio manji tek za pet odsto. Takođe, grupa koja je jela puno vlakana imala je i 13 odsto manje šanse da doživi fatalni infarkt.

Violeta Nedeljković za Blic ženu

Izvor: blic

Vaš komentar na članak: