14.11.2014 u 14:50 | Povrće | Komentari

Sigurno niste znali: Ove neugodne probleme rješava češnjak!

Osim što je izvrstan dodatak hrani, odnosno raznim jelima, češnjak (bijeli luk) je savršen borac protiv mnogih bolesti i zdravstvenih problema. Dobro je poznato da ubija bakterije i jača imunitet, no možda niste znali da pomaže i za ove “sitne” probleme. Voljeli ga ili ne, dobro ga je s vremena na vrijeme pojesti, a svi bi ga trebali imati u kuhinji.

bijeli-luk-2-590x365

Potiče rast kose

Mučite li muku sa slabom kosom ili njezinim opadanjem, posegnite za bijelim lukom. Naime, zahvaljujući visokoj razini alicina bijeli luk učinkovito rješava problem gubitka kose. Nasjeckani bijeli luk utrljajte u tjeme ili pak izmiješajte bijeli luk i maslinovo ulje pa tu smjesu nanesite na vlasište i ostavite nekoliko minuta pa isprerite.

Čisti akne

Izvrstan je lijek za reguliranje ovoga problema. Antioksidansi kojima obiluje eliminiraju bakterije. Kao i na vlasište, bijeli luk možete utrljati na problematične dijelove kože nekoliko puta dnevno, a ubrzo ćete primijetiti poboljšanje.

Zaustavlja prehladu i brže je liječi

Također zbog bogatstva antioksidansa koje sadrži bijeli luk jača imunitet uvrstite li ga u svakodnevnu prehranu. Ako ste već prehlađeni, čaj od bijeloga luka zasigurno će vam pomoći. Njegova je priprema jednostavna: u kipuću vodu ubacite isjeckani bijeli luk, procijedite i pijte. Dodajte napitku malo meda ili đumbira kako biste poboljšali okus.

Liječi atletsko stopalo

S obzirom na to da bijeli luk ima i antigljivična svojstva, djelotvoran je u lečenju atletskoga stopala. Stopala perite u kupku od mlake vode i izgnječenoga bijeloga luka.

Liječi herpes

Sitno izrežite češanj bijeloga luka i nanesite ga na bolni plik. Uklonite ga nakon deset minuta i isperite toplom vodom. Ponavljajte pet puta tijekom dana, a herpes će u vremenu od dvanaest sati nestati “kao rukom odnesen”. Ako se radi o većem herpesu, ponavljajte postupka kroz dva dana.

Izvor: atma

Vaš komentar na članak: