02.11.2014 u 16:34 | Ljepota | Komentari

Prirodni lijekovi za akne i bubuljice

Akne se najvise pojavljuju kod mladih osoba za vrijeme i nakon puberteta i tada podjednako pogadjaju oba pola, dok se u kasnijim godinama znatno cesce javljaju kod zena. Osnovni, mada ne i jedini razlog za to su hormonske promjene koje se tokom mjesecnog ciklusa odvijaju u zenskom organizmu. Osim puberteta i hormona krivci za nastanak akni i bubuljica mogu biti nepravilna ishrana, nedovoljna ili nepravilna higijena i njega koze, pa cak i stres. Akne i bubuljice nemaju direktan negativan uticaj na zdravstveno stanje organizma ali mogu ostaviti oziljke na kozi i uciniti da se osoba koja ih ima osjeca lose i manje vrijedno od onih koji nemaju takvih problema.

RijesiSePristica_Shutterstock-470x360

Posto ova pojava na kozi moze biti dosta uporna i odoljevati mnogim hemijskim sredstvima namijenjenim za suzbijanje akni evo nekih prirodnih sredstava koji mogu pomoci. Navedeni prirodni ljekovi za akne i bubuljice cesto se mogu naci u nasim kuhinjama pa ako nema druge pomoci, vredi pokusati.

Prirodni lijekovi za akne i bubuljice (za spoljasnju upotrebu)

Morska so – Za pocetak evo jednog jednostavnog savjeta. Kratko prokuvati 2 dl obicne vode pa dodati 1/2 kasikice morske soli. Ovim rastvorom (uz pomoc vatice), nekoliko puta dnevno ocistiti lice. To ce doprinjeti da se postojece bubuljice brze isuse a koza postane manje masna i samim tim manje podlozna nastanku novih bubuljica.

f8091000de3f026d209837e21bc2e700_XL

Loading...

Jabukovo sirce - Stari i provjereni prirodni lijek za akne i bubuljice. Kratko prokuvati 1/2 l vode, kada se potpuno ohladi dodati 1 veliku kasiku jabukovog sirceta. Ovim rastvorom (uz pomoc vatice), svako vece namazati lice (ako je potrebno i druga mjesta na telu). Jabukovo sirce zahvaljujuci svojim antiseptickim svojstvima sprecava razvoj bakterija.

Propolis - Opet jednostavno a moze biti i efikasno prirodno sredstvo protiv akni ukoliko se zahvacena podrucja na kozi nekoliko puta u toku dana namazu propolisom. Slican efekat postize se i mjesavinom meda i propolisa.

Med i cimet – Istocni narodi za ljecenje akni i bubuljica preporucuju mjesavinu meda i cimeta. Problematicna mjesta na kozi mazati jednom dnevno i to prije spavanja.

Aloe vera – Ova biljka do sada je pokazala svoj veliki ucinak u lijecenju mnogih koznih oboljenja a na tom spisku se nalaze akne i bubuljice. I u ovom slucaju postupak nije komplikovan. Nekoliko puta dnevno namazati akne svjezim sokom dobijenim iz lista aloe ili aloe vera gelom.

Krastavac - Maska od svjezeg krastavca cisti lice i umiruje upale na kozi pa se takodje, preporucuje u borbi protiv bubuljica i akni.

Papaja - Sok sirove papaje, u obliku maske za lice. Nanosi se vaticom.

Neven - Poznato je da ova biljka ima antisepticko dejstvo, ulazi u sastav mnogih farmaceutskih sredstava za lijecenje i njegu koze a tradicionalna medicina za ljecenje bubuljica obicno preporucuje dva puta dnevno (ujutru i uvece), detaljno umivanje lica cajem od nevena.

Orahovo lisce – Isto tako dobro moze posluziti i ispiranje lica cajem od orahovog lisca.

Origano ulje – Najmocniji biljni antiseptik ubrzace postupak ljecenja akni ukoliko se u sredstvo za ciscenje lica ubaci samo nekoliko kapi ovog ulja.

Prirodni lijekovi za bubuljice i akne (za unutrasnju upotrebu)

Kopriva - Caj od koprive uspjesno prociscava organizam tako da moze otkloniti neke unutrasnje razloge nastanka akni. Za to se preporucuje dnevna doza od oko 1 litar caja u kontinuitetu tokom cijelog dana.

Zeleni caj – Iz slicnih razloga za suzbijanje akni i bubuljica veoma je koristan zeleni caj kao snazan antioksidans a bice dovoljno popiti dvije solje caja dnevno.

Vitamin A - Sprecava nastanak infekcija, hrani i njeguje kozu.

Vitamin C
- Regulise lucenje sebuma a to je jedan od najbitnijih preduslova za kozu bez akni i bubuljica.

Voda - Voda kozi obezbedjuje vlagu neophodnu za opste dobro zdravstveno stanje koze.

Izvor: priroda-leci-sve

Vaš komentar na članak: